D66

Kabinet moet meer duidelijkheid geven over Irak

19 juni 2007

Afgelopen maandag verschenen de rapporten van de twee commissies die onafhankelijk van elkaar onderzoek hebben gedaan naar de vermeende martelingen in Irak. De Commissie Van den Berg en de Commissie van Toezicht betreffende Inlichtingen en Veiligheidsdiensten kwamen tot dezelfde conclusie. Er zijn in Irak in 2003 geen verdachten gemarteld door militairen en er is geen sprake van een doofpotcultuur bij Defensie.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: "We moeten oppassen dat het debat over de martelingen geen woordenspelletje wordt. Je hoort mensen zeggen dat er geen sprake is geweest van martelingen en daar ben ik opgelucht over, maar beide commissies geven aan dat er dingen gebeurd zijn die niet door de beugel kunnen".

De Commissie Van den Berg zegt hierover: "De wijze van behandeling van de gedetineerden is naar het oordeel van de Commissie in strijd met de bepaling dat de gedetineerden aanspraak konden maken op de bescherming die krijgsgevangenen rechtens toekomt". Pechtold: "Wat zijn dan de gevolgen wanneer er in strijd met de bepalingen wordt gehandeld en wie was hier verantwoordelijk voor? Dat zijn vragen waar ik nog een antwoord op wil van de Minister. De Commissies kunnen wel zeggen dat er geen sprake is van een doofpotcultuur, maar er zijn nog een hoop kanttekeningen".

Verder wil D66 dat er alsnog een onderzoek wordt ingesteld naar de besluitvorming rondom het politiek steunen van de oorlog in Irak door Balkenende I. Het kabinet is tegen een dergelijk onderzoek. Pechtold: "Er zijn de afgelopen tijd steeds nieuwe feiten aan het licht gekomen. Het is niet goed wanneer de regering besluit dat de Kamer iets niet mag onderzoeken, zeker niet als het zo zwaarwegend is als het besluit om een oorlog te steunen".

1.

Meer over...

* Irak-onderzoek

---