Afghanistanmilitairen ontvangen herinneringsmedaille

Plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Lex Oostendorp reikt op Veteranendag, vrijdag 29 juni, de herinneringsmedaille vredesmissies uit aan ongeveer 1300 militairen. De te decoreren militairen namen van december 2006 tot april 2007 als Task Force Uruzgan (TFU)-2 deel aan de ISAF-missie in Afghanistan. De ceremonie vindt plaats in het Eindhoven Stadion. Aansluitend op de medaille-uitreiking vindt de regionale veteranendag plaats in Eindhoven.

De meeste militairen zijn afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. De anderen komen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee en van andere landmachteenheden.

De medaille is een blijk van waardering die de Nederlandse regering uitreikt aan militairen die hebben deelgenomen aan een vredesmissie. Ook het thuisfront krijgt iets tastbaars: militairen worden in de gelegenheid gesteld hun relatie een verzilverd roosje aan te bieden. Voor kinderen tot 16 jaar is een kindermedaillon gemaakt. Op het medaillon staat aan de ene kant een vredesduif en aan de andere kant de naam van de missie waar de militair aan deelnam.

Regionale veteranendag

Aansluitend op de medaille-uitreiking vindt de regionale veteranendag plaats. De Stichting Veteranen Brabant Zuid-Oost organiseert deze dag voor de tweede achtereenvolgende keer in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven.

Noot voor redacties (