JGZ streeft naar snelle realisatie centra jeugd en gezin

26.06.2007 / 15:42 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ggd nederland

Ggd nederland

De uitvoerders van de jeugdgezondheidszorg voor 0-19 jaar in Nederland, Thuiszorgorganisaties en GGD'en, willen de door Minister Rouvoet gewenste Centra voor Jeugd en Gezin snel realiseren. De brancheorganisaties ActiZ en GGD Nederland overhandigen op 26 juni een actieverklaring aan Minister Rouvoet om dit te onderstrepen.

GGD en thuiszorg willen komen tot samenwerkingsvormen om zo de versnippering in het lokale jeugdbeleid op te lossen. Zij stellen zich achter het Centrum voor Jeugd en Gezin een consortium aan zorgaanbieders voor dat niet vrijblijvende samenwerking met elkaar aangaat. Dit gebeurt onder eindverantwoordelijkheid van gemeenten. De centra dragen zorg voor goede verwijs- en samenwerkingsafspraken met alle instellingen en instanties in het werkgebied die zich met jeugd bezighouden.

Met de actieverklaring presenteren ActiZ en GGD Nederland een gezamenlijke visie op de toekomstige vormgeving van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Nederland. De JGZ bereikt in principe elk kind vanaf de geboorte tot volwassenheid en brengt de ontwikkeling ervan in kaart in het Elektronisch Kind Dossier. Daarom kan de JGZ een spilfunctie vervullen in het Centrum voor Jeugd en Gezin. GGD'en en zorgorganisaties zullen in hun regio, op verzoek van de gemeenten en op eigen initiatief het voortouw nemen in de realisatie van CJG's .
ActiZ en GGD NL zoeken actief de dialoog met andere (branche)organisaties op het gebied van de jeugdzorg om het draagvlak van CJG's te verbreden. Dit met het oog op sluitende ketens en zorgcoördinatie.

In het land zijn diverse voorbeelden van samenwerkingsverbanden in een op het CJG lijkende constructie, die al enige tijd succesvol functioneren. Zoals bijvoorbeeld de Ouder en Kind Centra (OKC) in Amsterdam, JONG centra in Rotterdam, Oké punt in Almere, JOED in Apeldoorn, de Spilcentra in Eindhoven en de geïntegreerde jeugdteams in Delft.


Noot voor de redactie (