Provincie Drenthe

Duidelijkheid over ammoniak en Natura 2000 - Landelijke toetsingskader in Drenthe
26 Jun 2007

Gedeputeerde Staten hebben het landelijk toetsingskader ammoniak en Natura 2000 ook voor Drenthe van toepassing verklaard. In het toetsingskader wordt geregeld hoe de ammoniak van veehouderijen in de ruime omgeving van Natura 2000 gebieden beoordeeld moet worden. PvdA-gedeputeerde Rein Munniksma is tevreden over de landelijk opgestelde richtlijn. Hij verwacht dat de gevolgen voor de Drentse landbouwsector beperkt zijn, terwijl er de Drentse natuur in voldoende mate wordt beschermd.

Het toetsingskader houdt in dat de grondgebonden bedrijven met graasdieren in de meeste gevallen zonder beperking een Natuurbeschermingswet vergunning kunnen krijgen. Voor de overige, vooral intensieve veehouderijen, gaat een maximum grens gelden die afhankelijk is van de ligging ten opzichte van en de gevoeligheid van het betreffende Natura 2000 gebied. Over de exacte gevolgen van dit toetsingskader voor de ontwikkelingsmogelijkheden van veehouderijen wordt nog onderzoek gedaan door het ministerie Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en land- en tuinbouworganisatie LTO. De verwachting is dat de gevolgen voor de niet-grondgebonden veehouderij in Drenthe zeer beperkt zijn.

Met de vaststelling van het nieuwe toetsingskader is een eind gekomen aan enkele jaren onduidelijkheid voor veel bedrijven. Vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet konden vanwege het ontbreken van een onderbouwd toetsingskader gedurende die tijd niet verleend worden. Munniksma: "Er werd wel eens gedacht dat tweederde van Drenthe door de dit soort regels en wetten op slot zou komen te zitten. Dat is dus niet aan de orde."

Het toetsingskader is een gezamenlijk product van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de provincies (IPO), de gemeenten (VNG) en land- en tuinbouworganisatie LTO. De provincie zal op basis van de nieuwe Wet Ammoniak en Veehouderij ook nog een nieuwe kaart maken voor de zeer kwetsbare natuurgebieden in Drenthe. De gebieden waarvoor het toetsingskader Ammoniak en Natura 2000 geldt, komen in ieder geval op deze Wav-kaart.

Content Management Powered by CuteNews

* Archief persberichten en nieuwsberichten (2005 en ouder)