Gemeente Breda

Monumentenvergunning voor Bouvigne

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een monumentenvergunning te verlenen aan het Waterschap Brabantse Delta voor nieuwbouw aan de Bouvignelaan en voor diverse werkzaamheden aan het complex landgoed Bouvigne. De aanvraag van het Waterschap past in en voldoet aan de wet, de kaders en de criteria die aan een dergelijke aanvraag worden gesteld.

Het complex landgoed Bouvigne is door het rijk aangewezen als beschermde buitenplaats. Dat betekent dat alle wijzigingen aan de bebouwing binnen het complex slechts gerealiseerd kunnen worden via een monumentenvergunning. Het gehele gebouwencomplex is nu in gebruik als kantoor van het Waterschap.

Het Waterschap heeft een plan ingediend bij de gemeente voor een nieuw kantoorgebouw in plaats van de huidige gebouwen naast het kasteel. Daarnaast vindt een interne verbouwing plaats in de kapel. Tot slot zullen de huidige tuin- en parkaanleg en de boomgaard gewijzigd worden. Aan het kasteel zelf wordt niets gewijzigd. Het Waterschap Brabantse Delta heeft de aanvraag voor een Monumentenvergunning eind 2006 ingediend. Bij beoordeling van een dergelijke aanvraag, vraagt het college van B&W advies aan de Rijksdienst voor Monumenten, aan de Provincie en aan de gemeentelijke Commissie Welstand en Monumenten. Het college heeft een eerdere aanvraag van het Waterschap, uit 2005, destijds geweigerd op grond van negatieve adviezen van deze drie instanties. Het Waterschap heeft vervolgens de bouwplannen aangepast en een nieuw voorstel ingediend. Daarbij zijn de opmerkingen, adviezen en voorwaarden op grond waarvan de vorige aanvraag om monumentenvergunning is geweigerd, meegenomen. De adviezen van de drie bovengenoemde instanties op het aangepaste voorstel zijn onverdeeld positief. Uit de adviezen blijkt dat het complex met het nieuwe kantoorgebouw en de overige aanpassingen haar monumentale waarde behoudt.

De aanvraag om vergunning heeft van 8 februari tot en met 21 maart ter visie gelegen. De aanvraag van het Waterschap heeft vele publieksreacties opgeroepen zowel van voor- als tegenstanders. Een vijftal zienswijzen is ingediend, waarvan twee zijn onderbouwd met deskundigenrapportages. Ook de deskundigenrapportages zijn door de drie adviserende instanties meegenomen in de uiteindelijke advisering.

Het college van B&W heeft alle zienswijzen, reacties en adviezen zorgvuldig bestudeerd en meegewogen in de besluitvorming. Op grond daarvan is het college tot het besluit gekomen de monumentenvergunning te verlenen.

Breda, 26 juni 2007