Gemeente Gouda


korting op een regenton (26-6-2007)

Veel regenwater verdwijnt als afvalwater in het riool. Dat is jammer, want regenwater kan prima gebruikt worden voor allerlei huishoudelijke klusjes door het op te vangen in een regenton. Dit bespaart tegelijkertijd een flinke hoeveelheid drinkwater. De gemeente Gouda wil inwoners stimuleren bewust met water om te gaan en subsidieert onder het motto water uit eigen ton! de aanschaf van een regenton. Gouwenaars die tussen 2 en 21 juli 2007 een regenton bestellen krijgen 30 euro korting.

Water besparen is toch helemaal niet nodig in ons waterland? Toch wel! De grondwaterstand is sinds jaren aan het dalen omdat Nederlandse huishoudens en bedrijven veel water gebruiken. Per persoon gebruiken we gemiddeld 130 liter leidingwater per dag. Nederland verdroogt en dit heeft nadelige effecten op de natuur. Regenwater kan goed gebruikt worden voor het wassen van ramen, schoonmaken van het terras, vullen van de vijver of het sproeien van de tuin. Dit bespaart niet alleen leidingwater, maar is bovendien beter voor planten omdat regenwater nauwelijks kalk bevat.

waterbeheer
Wethouder Kastelein: Door het regenwater op te vangen, komt een deel ervan weer ten goede aan de bodem. Het water hoeft dan niet onnodig via het riool naar een zuiveringsinstallatie te worden afgevoerd. Voor dit doel legt de gemeente ook gescheiden riolering aan in wijken. Door een regenton te plaatsen werken particulieren mee aan deze afkoppeling en daarmee aan het waterbeheer in Gouda.

korting op een regenton
Inwoners van Gouda kunnen tussen 2 en 21 juli een regenton met korting bestellen bij Praxis of Life & Garden. Dit kan met een kortingsbon die op 27 juni op de gemeentelijke informatiepagina in de Goudse Post te vinden is. De bon staat ook op www.gouda.nl/regenton. Er is keuze uit drie verschillende modellen die te bezichtigen zijn bij de verkooppunten. De prijs van een complete set met korting varieert van 25 tot 99 euro. Een set bestaat uit een ton en een aansluitstuk voor de regenpijp. Bij de kunststoftonnen hoort ook een voetstuk. Praxis en Life & Garden kunnen informatie verstrekken over de verschillende modellen.

eerste bestelling
Op maandag 2 juli om 17.00 uur plaatst wethouder Kastelein de eerste bestelling voor een regenton bij Life & Garden aan de Achterwillenseweg 31 in Gouda. Speciaal voor deze gelegenheid geven leerlingen van Muziekschool Gouda een eenmalig optreden als regentonnenorkest. GeĂŻnteresseerden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.