Antillenhuis


Werkgroep Basta presenteert zichzelf aan Gevolmachtigde Minister

Foto Antillenhuis/Pevry Press

Onlangs bracht de werkgroep Basta uit Katendrecht een kennismakingsbezoek aan de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia.

Basta is onlangs door een groep Antilliaanse burgers opgericht en heeft zichzelf ten doel gesteld om de voortdurende stroom van negatief nieuws en stigmatisering van de Antilliaanse bevolking in Rotterdam te keren. Om dit doel te bereiken heeft de Stichting zich de volgende taken toebedacht:


- Antilianen op een andere manier benaderen, zodat zij met meer vertrouwen positieve stappen ondernemen om hun leven indien nodig te kunnen veranderen

- Antillianen niet als slachtoffer zien, maar hen laten zien dat zij trots kunnen zijn op at zij hebben bereikt en / of nog kunnen bereiken
- Steun in de rug ervaren van mede Antillianen
- De politiek betrekken bij de methode om Antillianen te steunen
- Belangengroepen die Antillianen vertegenwoordigen samenbrengen om het goede wat er gebeurt door individuen, uit te laten rimpelen over Rotterdam (en Nederland)

Leden van Stichting Basta: Maggie Marschall, docente en actief bezig met Antilliaanse jongeren in wijk Katendrecht, Stanley Clementina, zangdocent & vocal coach, treedt momenteel op als 'de laffe leeuw' in de musical The Wiz en is momenteel ook projectontwikkelaar van verschillende jongerenactiviteiten op gebied van muziek, kunst en cultuur, Catherine Thomas, Vrijwilligerswerk in IJsselmonde, groepsleider en ervaring in de verslavingszorg en psychiatrie. Op haar 45ste omgeschoold, daarvoor bij Credit Lyonnais Bank gewerkt, Lucy Monte, werkgroep opvang vrouwen "Cleopatra", Desiréé Ridderstap, bewoonster van Katendrecht en actief in diverse werkgroepen en Herlin Lindenborg, werkgroep opvang vrouwen "Cleopatra".

Onder het credo "Samen staan wij sterk" werkt de Werkgroep Basta nauw samen met de deelgemeente Feijenoord. Zo waren zij bijvoorbeeld aanwezig bij een publiek debat dat op 6 juni plaats vond tussen de deelgemeente Feijenoord en bewoners. Tijdens de zgn. "Verantwoordingsdag Feijenoord 2007" legden bestuurders van Feijenoord verantwoording af tijdens een publiek debat in de raadszaal, onder leiding van Jack Kerklaan van RTV Rijnmond. Bewoners uit alle acht wijken van de deelgemeente hadden zich hiervoor aangemeld, een bont gezelschap dat zich ontpopte als een volwaardige gesprekspartner. Aan de hand van introductiefilmpjes waarin de vier portefeuillehouders van de deelgemeente hun beleidsterreinen aangaven, werd het open debat gevoerd. Daarbij passeerden allerlei onderwerpen, vragen, knelpunten, suggesties, goedkeurende geluiden, maar ook stevige kritiek de revue.

Werkgroep Basta kaartte met name de politieaanpak in Katendrecht, digitale bereikbaarheid van deelraadleden, openbare speelmogelijkheden voor de allerkleinsten, hulpverlening aan sociaal zwakkeren, sociale cohesie en contact met de buren, sporten in de wijken, jeugdbeleid, en multiculturele ontmoetingscentra aan.

De werkgroep heeft zich nu officieel bekend gemaakt aan de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, en is ervan overtuigd dat hiermee het begin is aangebroken van een doelgerichte benadering van Antilliaanse jongeren in Katendrecht. Basta werkt zeer intensief samen met Saskia Oasdiaye (SP), Voorzitter van de deelraadcommissie Feijenoord. Mw. Herlin geeft een concreet voorbeeld van de tot nu toe behaalde resultaten: er zijn weldegelijk Antilliaanse zgn. probleemjongeren die willen praten. Zo zijn er op 6 juni drie jongeren meegegaan naar de Veranwoordingsdag. De jongeren roepen om hulp, maar worden niet gehoord. Op 6 juni werd er echter wél naar hen geluisterd en de drie jongeren hebben die dag netjes gesproken en handen geschud. Na afloop van de bijeenkomst wilden de jongeren zelfs weten wanneer de volgende bijeenkomst was gepland. Jongeren hebben rolmodellen nodig, en Stichting Basta werkt er hard aan om hen deze rolmodellen te geven. Het uiteindelijke streven van de Stichting is om preventief te werken. Binnenkort zal de Stichting een signaleringsnota presenteren tijdens een persconferentie. Hierin zullen de problemen van Katendrecht, samen met het werk van de Stichting en de beoogde resultaten kenbaar worden gemaakt.

De Gevolmachtigde Minister stelde het zeer op prijs dat de Stichting hem op de hoogte heeft gesteld van hun activiteiten en zal hun ontwikkelingen nauwgelet blijven volgen. Tevens is hij voornemens om later dit jaar een werkbezoek aan Katendrecht te brengen. Voor meer informatie en/of persfoto's: Norman Serphos, Antillenhuis serphos@kgmna.nl

---

Gepubliceerd op: 26-06-2007 Bron: Antillenhuis