Viviane Sassen wint Prix de Rome 2007

26.06.2007 / 17:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Rijksakademie v. beeld. kunst

Rijksakademie v. beeld. kunst

Viviane Sassen wint Prix de Rome 2007

Vanmiddag 26 juni ontvangt Viviane Sassen uit handen van Minister Ronald Plasterk de eerste prijs PRIXDEROME.NL 2007 Beeldende kunst van 45.000 euro. De tweede prijs van 20.000 euro is toegekend aan Sung Hwan Kim. De twee basisprijzen van elk 10.000 euro zijn voor Claire Harvey en Maartje Korstanje. De prijsuitreiking vindt plaats in de Rolzaal op het Binnenhof in Den Haag. Voor het eerst worden dit jaar ook de IMC Weekendschool Kinderprijzen uitgereikt.

Fotografe Viviane Sassen (Amsterdam, 1972) vertrok begin maart voor vijf weken naar Ghana, om nieuw werk voor de eindronde van de Prix de Rome te maken. Ze werkt daar samen met mensen die ze portretteert en slaagt er in dicht bij hen te komen en tegelijkertijd distantie te bewaren. Ze speelt met mise-en-scene en creëert zo volgens de jury een nieuw soort fotografie, juist op het moment dat fotografie haar grenzen lijkt te bereiken. Sassen overstijgt het onderwerp dat ze vastlegt en legt ook menselijkheid, het probleem van culturele clichés en haar eigen persoonlijke verhaal in haar werk. Foto's die door de jury niet alleen als authentiek, maar ook als 'meesterwerken' bestempeld zijn.

De jury voor de PRIXDEROME.NL 2007 bestaat uit David Bade (kunstenaar, NL), Angela Bulloch (kunstenaar, CA), Jean-Marc Bustamante (kunstenaar, FR), Germaine Kruip (kunstenaar, NL) met erevoorzitter Chris Dercon (directeur Haus der Kunst München, BE) en niet stemmend secretaris Janwillem Schrofer (NL).

De vier eindrondekandidaten beschikten gedurende de periode dat zij aan hun eindopdracht werkten over een atelier en technische ondersteuning in de Rijksakademie, een stipendium en een werkbudget. Het resultaat van de eindperiode is beoordeeld in de dubbeltentoonstelling in Witte de With Rotterdam en de Appel in Amsterdam.

De eindpresentatie van de vier prijswinnende kunstenaars Claire Harvey, Sung Hwan Kim, Maartje Korstanje en Viviane Sassen is nog te zien tot 1 juli a.s. in Witte de With Rotterdam en de Appel Amsterdam. Ook het werk van de zes kunstenaars die de longlist haalden maar niet de eindronde is daar nog te zien: Semâ Bekirovic, Sagi Groner, Anne Wenzel, Alon Levin, Pablo Pijnappel en Maaike Schoorel.

Vandaag verschijnt ook de publicatie met de beraadslagingen van de jury, als essay door Edo Dijksterhuis beschreven, het beeldmateriaal van de genomineerden, de longlist en de tentoonstellingen in De Appel Amsterdam en Witte de With Rotterdam. (uitgegeven door Adr. Heinen, ISBN 9789086800643, prijs 20 euro, ontwerp: Joost Grootens en Atelier Carvalho Bernau)

Volgend jaar bestaat de Prix de Rome 200 jaar. De kunstprijs werd in 1808 door Lodewijk Napoleon in Nederland ingevoerd. Met de oprichting van de Rijksakademie van beeldende kunsten in 1870 werd de staatsprijs door koning Willem III vastgelegd in de 'Wet op de Rijksakademie'. De PrixdeRome.NL is de oudste kunstprijs van Nederland voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar. Het is een zoektocht naar talent in de beeldende kunst en architectuur. De Prix kent vermaarde kunstenaars onder de winnaars als Jan Sluyters en meer recent Alicia Framis en Charlotte Schleiffert.

Viviane Sassen
Viviane Sassen is geboren te Amsterdam in 1972. Ze heeft mode, fotografie en kunst gestudeerd aan respectievelijk de kunstacademie in Arnhem, Utrecht en weer in Arnhem. Ze heeft ondermeer voor modemerken Diesel en Miumiu in opdracht gefotografeerd. Haar vrije werk maakt ze voornamelijk in Afrika, waar ze als kind heeft gewoond. Ze is altijd gefascineerd gebleven door het continent en bestudeert middels haar werk de (on)mogelijkheid van identificatie met de mensen die er leven. Ze wordt gerepresenteerd door Motive Galery en heeft o.a. in het Gemeentemuseum in Den Haag en het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem geëxposeerd.

Sung Hwan Kim
Sung Hwan Kim is in Seoul - Korea geboren in 1975. Hij heeft Korea in 1996 verlaten om te studeren in de Verenigde Staten aan verschillende universiteiten, waaronder Williams College en MIT. Erna was hij resident aan de Rijksakademie. Sung Hwan Kim maakt films en video's die vaak in samenwerking met anderen gemaakt worden. Deze samenwerking als ook het auteurschap is vaak ook onderwerp van het werk zelf. De video's worden vaak vertoond als installatie. Hij heeft inmiddels regelmatig tentoongesteld als ook deelgenomen aan festivals.

Claire Harvey
Claire Harvey, geboren in London in 1976, maakt hele fijne en intieme tekeningen op verschillend materiaal, als post-it's, plakband en ander tijdelijk lijkende materie. Ze heeft in Engeland aan de University of Reading en de Chelsea School of Art in London gestudeerd. Erna heeft ze een residency op de Rijksakademie gedaan. Ze heeft in London, Melbourne en Amsterdam geëxposeerd bij ondermeer Fons Welters en Smart Project Space.

Maartje Korstanje
Maartje Korstanje is in 1982 te Goes geboren. Ze is momenteel verbonden aan het Sandberg Instituut in Amsterdam, na haar opleiding aan de St. Joost kunstacademie in Breda. Maartje Korstanje maakt ruimtelijk werk met ondermeer karton en piepschuim. De formaten van de werken variëren, maar kunnen groot zijn. Haar 'sculpturen' ontstaan tijdens het creatie-proces. Ze heeft eerder op de Kunstvlaai in Amsterdam en de Vleeshal te Middelburg geëxposeerd.

Meer informatie via www.prixderome.nl

De PRIXDEROME.NL is een netwerkorganisatie, georganiseerd door de Rijksakademie van beeldende kunsten, met de Appel en Witte de With als presentatiepartners in Nederland, AVRO Kunst als mediapartner en SNS REAAL als sponsorpartner. De Prix wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW.


------------------//// einde persbericht ////////////---------------------

Voor informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Silvia Rottenberg, Bureau Prix de Rome, tel. 06-1418.9266, mail: prix@prixderome.nl of Monique van Leeuwen, RijksakademiePORTAAL, tel. 020 5270300, mail: monique.van.leeuwen@rijksakademie.nl