Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 204 TR
Datum: 26 juni 2007

Opstellen beheerplannen Natura-2000 samen met de streek

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een gezamenlijke aanpak voor het opstellen van beheerplannen voor de twintig Friese natura-2000 gebieden door Dienst Landelijk Gebied (DLG), Rijkswaterstaat (RWS) en de provincie. In de beheerplannen moet worden beschreven hoe de meest waardevolle natuurgebieden worden beschermd, beheerd en ontwikkeld. Het geeft ook aan welke activiteiten in deze gebieden zonder vergunning van de Natuurbeschermingswet (NB-wet) kunnen plaatsvinden. De partijen willen gebruikers en beheerders actief betrekken bij het opstellen van de plannen en zo duidelijkheid geven over de betekenis van de aanwijzing als natura-2000 gebied voor het huidige en toekomstige gebruik in en rond de gebieden.

Onlangs zijn twintig natuurgebieden in Fryslân door het rijk in ontwerp aangewezen als natura-2000 gebied. Het gaat om natuurgebieden die voor Nederland en Europa van bijzondere betekenis zijn. Hoewel de procedures voor de aanwijzing van deze gebieden nog niet formeel zijn afgerond, wordt in een aantal gebieden in Fryslân gestart met het maken van beheerplannen. Op die manier willen de betrokken organisaties sneller duidelijkheid geven over de consequenties en de betekenis van de Natura-2000 status voor de natuurgebieden in Fryslân.

De beheerplannen vormen een belangrijke basis voor de rijks- en provinciale taak op het terrein van vergunningverlening voor NB-wet. Uitgangspunt bij het opstellen van de beheerplannen is de betrokkenheid van gebruikers, eigenaren, gemeenten en het waterschap. Daarnaast moeten de beheerplannen bestaan uit haalbare én betaalbare maatregelen die de natuurgebieden beschermen op basis van maatwerk, ofwel met oog voor de lokale situatie.

De provincie Fryslân heeft voor zes van de twintig gebieden de verantwoordelijkheid voor het maken van de beheerplannen. Voor de overige plannen zijn LNV of RWS verantwoordelijk en moet de provincie delen van deze plannen vaststellen. De Dienst Landelijk Gebied zal namens LNV deze opdracht uitvoeren. Binnen drie jaar na definitieve aanwijzing van een natuurgebied als natura-2000 gebied, moet er een beheerplan zijn gemaakt. De partijen streven ernaar de eerste Friese plannen in 2009 klaar te hebben.


---- --