Ingezonden persbericht


Bouwbarometer: omzetgroei zet in tweede kwartaal 2007 door

Rotterdam - 26 juni 2007. De omzetgroei in de bouwsector lijkt zich in het tweede kwartaal van 2007 door te zetten. In totaal geeft 58% van de bedrijven in dit kwartaal aan een (sterke) stijging van de eigen omzet te zien in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2006; slechts 8% ziet een daling in de eigen omzet. Voor het derde kwartaal van 2007 verwacht per saldo 53% van de bedrijven een stijging van de omzet in vergelijking met het derde kwartaal van 2006: 57% verwacht een omzetstijging, 4% een omzetdaling. Opvallend is verder dat handelaren de meest positieve omzetontwikkeling en -verwachting hebben. Dit blijkt uit de Bouwbarometer®, de stemmingsindicator binnen de bouwsector die wordt bepaald aan de hand van ruim 700 enquêtes, gelijk verdeeld over de zeven belangrijkste marktpartijen uit de bouw.

Installateurs en handelaren meest positief over omzetontwikkeling

In het tweede kwartaal springen de handelaren en installateurs er in positieve zin uit. Bij de handelaren ziet 78% in het tweede kwartaal een stijging en 8% een daling in de omzet. Van de installateurs neemt 67% een positieve en 6% een negatieve omzetontwikkeling waar. Per saldo bij deze partijen dus respectievelijk 70% en 61%. Ook van de andere marktpartijen ziet de meerderheid zijn omzet in het tweede kwartaal toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, alleen in minder sterke mate dan de handelaren en installateurs dat doen.

Geen enkele handelaar verwacht omzetdaling
Met betrekking tot de omzet voor het derde kwartaal van 2007 zijn de verwachtingen opnieuw behoorlijk optimistisch. Handelaren springen er ook hier in positieve zin uit. Maar liefst 79% van de handelaren verwacht een stijging in de omzet in het derde kwartaal van 2007 wanneer zij dit vergelijken met het derde kwartaal van 2006; geen enkele handelaar verwacht een daling van de omzet. De installateurs zijn per saldo iets minder positief over het derde kwartaal dan over het tweede kwartaal van 2007; aannemers GWW en architecten zijn over beide kwartalen vrijwel even positief. De andere vier onderscheiden marktpartijen blijken positiever over het derde kwartaal van 2007 dan over het tweede kwartaal van 2007 te zijn.

Ontwikkelingen sluiten aan op omzetcijfers kwartaal 1 2007 In de vorige editie van de Bouwbarometer werd geconcludeerd dat de verschillende bouwpartijen positief waren over de omzetontwikkeling, maar nog niet uitbundig. In dit kwartaal is er gemiddeld genomen duidelijk een stijging waarneembaar van het aantal bedrijven dat de omzet heeft zien stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Deze ontwikkeling lijkt goed aan te sluiten op recente omzetcijfers van het CBS waaruit naar voren komt dat na een groei van ongeveer 8,5 procent in 2006 de omzetgroei in het eerste kwartaal van 2007 flink doorzette. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006 steeg de omzet met bijna 14 procent (Bron: CBS/Statline, 4 juni 2007).

In dit artikel is alleen ingegaan op de omzetontwikkelingen en -verwachtingen. In de Bouwbarometer® komen hiernaast ook de ontwikkeling en verwachtingen ten aanzien van de orderportefeuille en de concurrentiedruk aan de orde.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: USP Marketing Consultancy
drs. M.E. Caniels
Telefoon: 010-2066900
E-mail: caniels@usp-mc.nl
Website: www.usp-mc.nl

De Bouwbarometer® is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 700 enquêtes, gelijk verdeeld over de zeven belangrijkste marktpartijen uit de bouw. Naast de actuele ontwikkelingen op verschillende bedrijfseconomische aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de verwachtingen voor het volgende kwartaal. De Bouwbarometer® is een initiatief van Bouwkennis en USP Marketing Consultancy. Ieder kwartaal komen de omzet, orderportefeuille en concurrentiedruk aan de orde. Om een reëel beeld te krijgen, worden in de vraagstelling de actuele toestand en de verwachtingen gekoppeld aan de overeenkomstige kwartalen in het voorgaande jaar. Zo is er altijd een referentiepunt en wordt rekening gehouden met seizoensinvloeden waar de bouwproductie onderhevig aan is. Abonnees van het Bouwkennis Kwartaalrapport kunnen elk kwartaal de headlines van de Bouwbarometer® lezen. Bouwkennis Totaalabonnees kunnen via de site het gehele onderzoek raadplegen.

---- --