Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ons kenmerk SV/WV/07/21315
Datum 20 juni 2007
Onderwerp Nader rapport inzake het voorstel van wet tot wijziging van enige wetten teneinde het verhaal van kosten van re-integratiemaatregelen te vergemakkelijken

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw Kabinet van 20 maart 2007, nr.
07.000921, machtigde Uwe Majesteit de Raad van State zijn advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 30 maart 2007, nr. W12.07.0065/III, bied ik U hierbij aan.

Het advies van de Raad van State geeft aanleiding tot de volgende reactie.

Anders dan de Raad van State aangeeft is aanwijzing 171 van de Aanwijzingen voor de regelgeving in dit geval niet van toepassing. Die aanwijzing ziet immers op situaties waarin nieuwe regels gaan gelden voor procedures en bevoegdheden van organen ter zake van geschillen, en daarvan is bij de voorgestelde wijzigingen geen sprake. Dat neemt niet weg dat artikel 74 van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek wel voorziet in een overgangsbepaling voor lopende procedures, die in dit geval ook voor de andere wijzigingen van het verhaalsrecht van betekenis kan zijn. Daarom zijn voor de overige wijzigingen in het wetsvoorstel overgangsbepalingen getroffen die inhoudelijk overeenkomen met artikel 74, tweede lid, van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek.

De tekst van het voorstel van wet en de bijhorende memorie van toelichting zijn conform het bovenstaande aangepast.

Ik moge U hierbij, mede namens de Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verzoeken het gewijzigde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Aan de Koningin