Gemeente Capelle a/d IJssel

PERSBERICHT

VVD: LED Straatverlichting heeft vele voordelen boven de huidige straatverlichting.

Onderzoek heeft aangetoond dat Capelle aan den IJssel één van de meest verlichte steden in Nederland is.

Naar aanleiding hiervan heeft de VVD fractie het college van B&W gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden, voordelen en kosten van het gebruik van LED straatverlichting.

LED lampen verbruiken maar 10% energie ten opzichte van de huidige natrium straatverlichting. Dat levert een aanzienlijke besparing op. Ook is de CO2 uitstoot 7 tot 10 keer minder dan bij natrium lampen.

Op de lange termijn zijn de kosten veel lager. De huidige LED lampen hebben minimaal 50.000 branduren. Bij een gemiddelde van 8 branduren per dag komt dat neer op een levensduur van 15 tot 20 jaar. Ten opzichte van de natriumlampen, die maar enkele jaren meegaan, scheelt dat veel kosten met betrekking tot vervanging van lampen.

Een ander voordeel is dat het soort licht dan LED lampen uitstralen veel prettiger is voor onze ogen. VVD raadslid Annelous van der Klauw: "Onderzoek heeft uitgewezen dat bij natrium verlichting onze ogen, die ingesteld zijn op een soort 'nacht stand', een soort tunnel van licht zien: we zien de weg, maar de omgeving is redelijk donker. Bij LED verlichting ervaren onze in de 'nacht stand' ogen de verlichting anders: we zien niet slechts de tunnel van licht, maar ook veel van de omgeving. Door dit laatste ontstaat er dus ook een grotere veiligheid." Terwijl de lichtintensiteit bij LED verlichting 30% minder is.

Kortom: Volgens de VVD is LED straatverlichting niet alleen goedkoper op de lange termijn, maar bespaart ook veel energie, vermindert de CO2 uitstoot en draagt bij aan de veiligheid 's nachts op straat.

Einde persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Annelous van der Klauw 06-18355329