Museum Kranenburgh in Bergen brengt eerbetoon aan drie seizoenen


Kleurrijke oogst uit eerste helft van vorige eeuw in woord en beeld vanaf 26 juni 2007

BERGEN NH, 20070608 -- Van 26 juni 2007 tot en met 30 september 2007 vindt in Museum Kranenburgh in Bergen een tentoonstelling plaats die een eerbetoon brengt aan de drie seizoenen, Van Zaaien tot Maaien. In deze vijftigste tentoonstelling in Museum Kranenburgh komen verschillende scholen samen: de schilders van de `Bergense School', van `De Ploeg' uit Groningen, en vele andere kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw. In 110 olieverfschilderijen worden voorjaar, zomer en najaar op kleurrijke wijze verbeeld. De schilderijen worden vergezeld van bijpassende gedichten uit diezelfde tijd. Een hechtere band tussen woord en beeld is nauwelijks denkbaar.

Het laatste loof
Deze thema-tentoonstelling zal in alle ruimten van Museum Kranenburgh te zien zijn, zowel in de oude villa als in de nieuwe vleugel. In sprekende expressionistische beelden wordt het landschap van de seizoenen uitgedrukt. Vanaf het moment dat de zaaier het zaad aan de donkere aarde toevertrouwt tot het moment dat de aardappelrooier de rijke oogst van het vruchtbare land haalt, de visser zijn fuiken te drogen hangt en de ploeger het laatste loof verbrandt.

De Mei van Gorter
Elke zaal krijgt een themagedicht dat in de schilderijen wordt gevisualiseerd.
In de zaal waarin het gedicht `De Prunus' hangt van Prof. Garmt Stuiveling, zullen bij voorbeeld meer dan 25 werken te zien zijn die een ode brengen aan de bloesem.
De tentoonstelling vindt haar bijna vanzelfsprekende begrenzing tussen de `Mei' van Gorter en `Oktober' van Vasalis .

Een catalogus, waarin ook de gedichten zijn opgenomen, is in voorbereiding.
Informatie over Museum Kranenburgh kunt u bekijken op www.museumkranenburgh.nl
Beeldmateriaal kunt u per e-mail opvragen bij Melany Brunings brunings@museumkranenburgh.nl





Museum Kranenburgh