Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zomers concert met bayan en orgel in Nijmegen

Klein duimpje en de grote reus

NIJMEGEN - In het derde concert uit de Zomerconcertserie 2007 op 26 juni a.s. in de Nijmeegse Sint Stevenskerk treedt bayanspeler (knopaccordeon) Gerie Danen samen op met de Nijmeegse organist Joost Langeveld op het Königorgel. Bayan en orgel zijn te beschouwen als een heel kleine en een heel grote variant van een verwant instrument. Beide musici spelen van dezelfde componisten verschillende werken en ieder speelt een voor het eigen instrument gecomponeerd stuk. Het concert begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt respectievelijk ¤6,- en ¤ 5,- voor houders van 65+ pas, CJP en studentenkaart.

De overeenkomst tussen het Königorgel en de bayan is dat wind (lucht) via een of meerdere balgen in het instrument wordt geperst en dat dit door het indrukken van toetsen en knoppen tot een heldere toon leidt. Deze toon blijft anders dan bij bijvoorbeeld een klavecimbeld doorklinken zolang de toets blijft ingedrukt. Door verschillende tonen achter elkaar in de drukken ontstaat een heel helder lijnenspel. In de Sint Stevenskerk speelt bovendien de akoestiek nog met de tonen, waardoor de heldere tonen van zowel bayan als orgel heel goed tot hun recht komen en schitterend zullen klinken.

Joost Langeveld en Gerie Daanen spelen telkens na elkaar een voor orgel gecomponeerd werk van dezelfde componist. Daardoor zijn de overeenkomsten en verschillen van beide instrumenten goed te horen. Ook zal de muziek anders de ruimte vullen omdat het geluid van het orgel over de luisteraar heen komt en de bayan beneden in de kerk tussen het publiek wordt bespeeld.

Achtereenvolgens zijn een Preludium en Fuga in C en het Concerto in A naar Vivaldi van Johann Sebastian Bach te beluisteren, gevolgd door twee delen uit sonates van Bach's zoon Carl Philip Emanuel Daarna staan vier van de Huits chants de Bretagne van Jean Langlais en een groot koraalvoorspel uit diens Livre Oecumenique geprogrammeerd om het honderdste geboortejaar van deze componist luister bij te zetten. Om de verschillen te benadrukken sluiten Daanen en Langeveld het concert af met muziek dat zeer specifiek voor het eigen instrument is gecomponeerd. Daanen speel deelt 1 en 2 uit de Sonate El Expecto van Sofia Gubaidulina en Langeveld kiest twee Tangos Ecclesiasticos. Daarin brengt de componist Guy Bovet twee extremen samen door een tango te combineren met oude Spaanse kerkorgelmuziek, zoals de hymne Veni Creator Spiritus.

Joost Langeveld is een van de twee vaste organisten van de Sint Stevenskerk. Hij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland, heeft tweemaal een eerste prijs op het Internationaal Orgelimprovisatieconcours gewonnen. Hij geniet bekendheid als improvisator bij de begeleiding van stomme films. Langeveld geeft vele cursussen over muziekgeschiedenis en begeleidt muziekreizen.

Gerie Daanen studeerde aan het Brabants Conservatorium en de Royal Academy of Music in Kopenhagen. Hij ontving de Prix d'Excellence, was gastsolist bij diverse landelijke symfonie-orkesten, gaf internationaal concerten en speelde met diverse gerenommeerde Nijmeegse ensembles. Momenteel is hij docent aan De Lindenberg en speelt hij in wereldmuziekgroep R-chestra en het Risotto-kwartet dat zich op diverse muziekstijlen richt waarbij improvisatie een grote rol vervult.


---

Noot voor de pers,