Nachtblindheid onderschat probleem in het verkeer

26.06.2007 / 06:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Www.perfectzien.nl

Www.perfectzien.nl

Eén op de drie automobilisten rijdt niet graag in het donker. Factoren die samenhangen met nachtblindheid spelen hierbij een belangrijke rol. Dit blijkt uit een opinieonderzoek van de website www.perfectzien.nl. Vooral vrouwen geven aan last te hebben van nachtblindheid.

Nederlanders die niet graag in het donker autorijden, voeren hiervoor verschillende redenen aan. Méér dan de helft wordt snel verblind door tegenliggers (58%). Een kleiner deel vindt het lastig om afstanden te beoordelen (42%) of heeft moeite om strepen op de weg te zien (38%). Eén op de vier automobilisten 'ziet dingen veel te laat'. Een even groot deel geeft aan nachtblind te zijn. Vrouwen (28%) hebben hier vaker last van dan mannen (19%).
Opmerkelijk is dat 17% van de Nederlanders bekent mogelijk een vorm van nachtblindheid te hebben zonder dit zelf te beseffen. Ook hier scoren vrouwen (28%) weer aanmerkelijk hoger dan mannen (8%). Bijna de helft van de bevolking vindt rijden met een vorm van nachtblindheid net zo gevaarlijk als rijden na alcoholgebruik. Toch pleit slechts 4% voor politiecontroles. Bij de mogelijke oplossingen wordt betere verlichting op autowegen het vaakst genoemd (38%). Dit staat haaks op recente plannen in de Tweede Kamer om de straatlantaarns vaker uit te doen.
Nederlanders blijken nauwelijks bekend met de mogelijkheden van een gepersonaliseerde ooglaserbehandeling. Slechts 9% beschouwt dit als een goede remedie bij nachtblindheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een gepersonaliseerde ooglaserbehandeling met Zyoptix 100 een gunstig effect kan hebben op nachtblindheid.

Vakantieverkeer
In het opinieonderzoek van www.perfectzien.nl is ook geïnformeerd naar de vakantieplannen. Deze zomer reist 57% van de Nederlanders met de auto naar zijn vakantiebestemming. Eén op de vier gaat met het vliegtuig en 11% blijft thuis. Van de automobilisten reist de meerderheid het liefst overdag. Een minderheid geeft de voorkeur aan de avond (14%) en de nacht (23%). Het meest genoemde argument hiervoor is het mijden van de files, terwijl 27% het een voordeel vindt dat de kinderen dan lekker kunnen slapen. Vooral mannen reizen het liefst 's avonds en 's nachts. Van de automobilisten die liever overdag reizen, geeft 23% te kennen minder goed te zien in het donker. Ook hier worden de mannen (16%) weer ingehaald door de vrouwen (30%). Opvallend is de bovengemiddelde score van de leeftijdsgroep tot 30 jaar: hiervan geeft 25% aan minder goed te zien in het donker, terwijl de 60-plussers blijven steken op 15%.

Het opinieonderzoek is half juni uitgevoerd door Bureau PanelWizard onder een representatieve groep van ruim 500 Nederlanders, in opdracht van www.perfectzien.nl. Deze website is een initiatief van Bausch & Lomb en zes samenwerkende ooglaserklinieken.