Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 26 juni 2007

Persmededeling: TLN in actie tegen transportcriminaliteit

Transport en Logistiek Nederland (TLN) organiseert vandaag een actie voor bewustwording van de noodzaak van extra maatregelen op het gebied van transportcriminaliteit. Opsporingsinstanties moeten beter samenwerken en het bestrijden van criminaliteit beter afstemmen.

TLN pleit voor de introductie bij Europese handhavers van een erkende kaart (in jargon: de Vulnerable Load Card). Chauffeurs kunnen de kaart onderweg tonen wanneer zij twijfelen over een aanhouding. De aanleiding hiervoor is de zeer brute overval op een chauffeur vorige week door nepagenten in Frankrijk. Het persoonlijk leed en de dreiging die hiermee gemoeid gaan, zijn voor chauffeurs immens. Bovendien wordt het vertrouwen in de integriteit van transportsystemen door dergelijke georganiseerde criminaliteit in het hart geraakt.

De economische schade van transportcriminaliteit is groot. Recente NEA-cijfers leverden een nieuw aspect in het gemeenschappelijk vervoersbeleid door voor het eerst de Europese omvang van het probleem op een schadebedrag van meer dan 8 miljard euro schade per jaar.

Op een parkeerplaats bij Hazeldonk verzamelen zich vanochtend zo'n 15 vrachtauto's waar algemeen directeur van TLN Ron van 't Schip een kort statement zal geven. Daarna vertrekt een konvooi naar Brussel. Op de trappen van het Europees Parlement bieden TLN (Ron van 't Schip) en IRU (Hubert Linssen) een petitie met een verklaring aan aan de Europese instellingen (Corien Wortmann, MEP en de heer Schmidt, Europese commissie voor transport/NL PV bij de EU). Voor nadere informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie, Rick Ohm, M 06 51808418 Na afloop van de overhandiging wordt een persbericht verstuurd met de verklaring en beeldmateriaal.