Project Gemeente Westland

Gemeente Westland investeert in starters op woningmarkt

Publicatiedatum: 26-06-2007

Starters op de woningmarkt krijgen in de gemeente Westland meer mogelijkheden om een woning te kopen. De gemeente gaat een bedrag van in totaal 1,9 miljoen inzetten voor startersleningen. Het ministerie van VROM levert een zelfde bedrag, zodat in totaal 3,8 miljoen beschikbaar is om koopwoningen voor starters beter betaalbaar te maken. Daarnaast komt er 3,1 miljoen beschikbaar om door verlaging van de stichtingskosten het woningaanbod voor starters in Westland te vergroten.

Met deze maatregelen wil de gemeente Westland enerzijds de financiële mogelijkheden van starters voor het kopen van een woning vergroten. Anderzijds wordt de bouw van woningen expliciet voor starters gestimuleerd, waardoor er een betere verhouding ontstaat tussen vraag en aanbod.

Aanvullende lening voor starters van maximaal 30.000 De Startersregeling voor startersleningen gemeente Westland treedt op
1 juli 2007 in werking. Een starterslening is een aanvullende lening van maximaal 30.000 naast de maximaal mogelijke hypotheek die met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verkregen kan worden. De starter betaalt de eerste drie jaar geen rente en geen aflossing. Na drie jaar wordt naar draagkracht rente en aflossing betaald.

Voor wie is de startersregeling?
De startersregeling is bedoeld voor inwoners van Westland die in het jaar voorafgaand aan de aanvraag nog thuis of op kamers wonen. Ook personen die elders wonen maar een maatschappelijke binding hebben met de gemeente Westland komen voor de regeling in aanmerking, mits zij in het jaar voorafgaand aan de aanvraag niet-zelfstandig woonden. Verder moet de aanvrager op het moment van aanvraag 21 jaar of ouder zijn en een maximaal bruto huishoudinkomen hebben van 42.500 per jaar.

Voor welke woningen?
De regeling geldt voor zowel bestaande als nieuwe koopwoningen. In beide gevallen mag de hypotheek niet lager dan 171.558 en niet hoger dan 215.000 zijn.

Meer informatie over starterslening
Meer informatie over de starterslening is te vinden op www.svn.nl. Aanvragen kunnen vanaf 1 juli a.s. worden ingediend bij de gemeente. Formulieren hiervoor zijn verkrijgbaar bij de consulenten Bouwen, Wonen en Leefomgeving, tel. (0174) 673673.