Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 juni 2007

Afdeling Monumentenzorg gemeente Bergama bezoekt Alkmaar

Van 26 juni tot 2 juli brengt een delegatie uit Alkmaars Turkse zusterstad Bergama een bezoek aan Alkmaar. De delegatie bestaat uit de leden van de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Bergama. Het bezoek vindt plaats in het kader van het LOGO East programma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat gericht is op versterking van het lokaal bestuur in kandidaat-toetredingslanden voor de Europese Unie. Op woensdag 27 juni ontvangt de heer P.M. Bruinooge, burgemeester van Alkmaar, de delegatie.

LOGO East programma
Het LOGO East programma van VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) International heeft als doel het lokale bestuur te verbeteren in Oost-Europese landen, en met name de kandidaat EU-lidstaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt hiervoor een budget beschikbaar. De Turkse gemeente wil graag de kwaliteit van de dienstverlening aan eigenaren van monumenten in Bergama verbeteren met onder meer extra aandacht voor de informatieverstrekking over de subsidiemogelijkheden. De afdeling Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente heeft toegezegd de eigen kennis en ervaring op dit gebied voor dit project beschikbaar te stellen aan Bergama.

Alkmaarse monumenten
De delegatie uit Bergama krijgt informatie over Monumentenzorg in Alkmaar. Ook wordt een wandeling gemaakt in de binnenstad langs de Alkmaarse monumenten, waaronder de Grote of Sint Laurenskerk, het Waaggebouw, het Huis met de Kogel, de Visbanken en de Molen van Piet. Tevens brengt de groep een bezoek aan de voormalige Verkadefabriek in Zaandam en wordt informatie gegeven over de herbestemming van monumenten in de gemeente Zaanstad.