Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
76 Vragen van mevrouw S.M.L. Bottse en de heer M. Cavusoglu
(ingekomen op 1 juni 2007
en antwoorden door het college verzonden op 26 juni 2007)

Tijdens het play-off duel FC Utrecht- FC Groningen op 17 mei 2007 ontstonden er ongeregeldheden, waarbij een aantal clubstewards van FC Utrecht werd mishandeld. Onacceptabel gedrag, vindt GroenLinks. Om de daders te achterhalen plaatste FC Utrecht foto's van verdachten op haar website. GroenLinks vindt het belangrijk dat de daders niet ongestraft blijven rondlopen. Wij vinden het echter een zorgelijke ontwikkeling dat een sportvereniging de opsporing zelf ter hand neemt en foto's van verdachten op haar website plaatst.

We hebben daarom de volgende vragen:
1. Is het college het met GroenLinks eens dat de verantwoordelijk voor opsporing, en vervolging, ten alle tijden bij de politie ligt?

Ja: de politie spoort op, het Openbaar Ministerie vervolgt.

Voor het publiceren van foto's van verdachten is toestemming nodig van het Openbaar Ministerie.
2. Is er over de plaatsing van de foto's overleg geweest met de politie/driehoek in Utrecht? Zo ja, wat waren de overwegingen om de foto's op de website van FC Utrecht te plaatsen en niet op de website van de politie? Zo nee, waarom was er geen overleg en was het wellicht niet handiger geweest?

FC Utrecht kan personen niet als verdachten aanmerken. De FC Utrecht kan daarom geen foto's van 'verdachten' plaatsen. FC Utrecht heeft eigen camerabeelden waarover zij vrij kan beschikken binnen de kaders van de wet. Gemeente, noch politie noch Openbaar Ministerie is daarvoor verantwoordelijk.

In april 2006 bij een vergelijkbare situatie Feyenoord vs Ajax, werd het fotomateriaal gepubliceerd op de website van de politie Rotterdam Rijnmond.
3. Had FC Utrecht niet beter, de beschikbare beelden in handen had kunnen geven van Justitie, zodat deze op de website van de politie Utrecht konden worden geplaatst?

De FC Utrecht heeft actie ondernomen vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid voor de orde en veiligheid in het stadion, met het doel mishandelaars en overtreders van de huisregels maatregelen op te leggen op basis van privaatrecht.

De KNVB staat achter deze actie (AD 23 mei 2007) citaat: "FC Utrecht geeft met deze poging een goed signaal aan de andere clubs alles in het werk te stellen om de daders op te sporen".
4. Is het college het met GroenLinks eens dat voorkomen moet worden dat sportclubs, maar bijvoorbeeld ook winkeliers en particulieren, gesterkt door dit voorbeeld, hun websites als opsporingsmiddel (schandpaal) gaan gebruiken met het risico dat mogelijke verdachten onschuldig zijn, en er omstanders in beeld worden gebracht die niets met de zaak te maken hebben? Zo ja, hoe gaat het college dit vormgeven?

Het college is uiteraard geen partij als particulieren hun eigen beelden op internet zetten. Het straf- en privaatrecht biedt aan belanghebbenden afdoende middelen om misbruik tegen te gaan.


---- --