European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/49

Brussel, 21 juni 2007

11074/07 (Presse 147)

(OR. en)

Raad voor de mensenrechten - Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het resultaat van het proces voor de opbouw van dit orgaan

De Europese Unie verheugt zich erover dat er op 19 juni te Genève een akkoord is bereikt over de opbouw van de VN-Raad voor de mensenrechten. In de afgelopen 12 maanden heeft de EU zeer actief deelgenomen aan de onderhandelingen, en zij heeft zich consequent ingezet voor een sterke Raad, die de kern van het VN-stelsel ter bescherming van de mensenrechten zou worden. Hoewel de EU niet al haar doelstellingen heeft kunnen bereiken, heeft zij zich, in het besef van de noodzaak van een compromis, bij dit akkoord aangesloten.

De EU hoopt dat de Raad met het overeengekomen pakket van nieuwe en herziene mechanismen nu over de instrumenten beschikt die nodig zijn voor een efficiënte en geloofwaardige uitvoering van zijn mandaat zoals dat in Resolutie 60/251 van de Algemene Vergadering is vastgelegd. De EU wil in het bijzonder haar dank en waardering betuigen aan de voorzitter van de Raad, ambassadeur de Alba, die de Raad voor de mensenrechten tot dit akkoord heeft weten te brengen.

De Europese Unie verheugt zich over de totstandbrenging van een universele periodieke evaluatie van alle VN-lidstaten, die zal zorgen voor een geregeld onderzoek van de mensenrechtenbalans van elke VN-lidstaat, zonder onderscheid, aan de hand van dezelfde criteria en ongeacht het ontwikkelingsniveau, behalve in de fase van de resultaten. Afgezien van deze periodieke evaluatie zal het feit dat de Raad het hele jaar door bijeen kan komen, dat de mogelijkheid blijft bestaan landenmandaten in te stellen, dat een punt betreffende de mensenrechtensituaties op de agenda blijft staan en dat bijzondere zittingen bijeengeroepen kunnen worden, de Raad in staat moeten stellen ernstige schendingen van de mensenrechten, wanneer en waar zich die ook voordoen, tijdig aan te pakken.

Hoewel de Europese Unie diep bezorgd blijft over de mensenrechtensituatie in de bezette Palestijnse gebieden, is zij van mening dat dit vraagstuk niet een aparte plaats op de agenda had moeten krijgen.

Voorts stemt het de EU tot tevredenheid dat alle thematische mandaten en de meeste landenmandaten van de vroegere Commissie voor de rechten van de mens konden worden behouden. De EU had echter ook de mandaten inzake Belarus en Cuba willen behouden, aangezien die betrekking hebben op situaties die reeds lang zorgen baren. De EU achtte een "gedragscode" voor speciale procedures niet nodig, doch beschouwt dit document als de laatste stap in de aansturing van het werk van de mandaathouders, om te zorgen voor de volledige medewerking van de staten met deze mechanismen en voor de volledige eerbiediging van de onafhankelijkheid en de integriteit van de mandaathouders. In dit verband gaat de EU ervan uit dat de goedkeuring door de Raad van benoemingen in het kader van speciale procedures geen verkiezing van de mandaathouders impliceert.

De Europese Unie verheugt zich erover dat ook overeenstemming kon worden bereikt over verbeterde regels voor zowel het Raadgevend Comité van de Raad voor de mensenrechten als voor de klachtenprocedure.

Met de aanneming van het door de voorzitter voorgestelde pakket is de opbouwfase afgerond. De EU is van mening dat de bereikte resultaten het perspectief bieden dat de Raad voor de mensenrechten zich ontwikkelt tot het geloofwaardige, efficiënte orgaan voor de internationale mensenrechtenbescherming dat met de aanneming van Resolutie 60/251 van de Algemene Vergadering werd beoogd. Het is nu aan de leden van de Raad en aan alle andere staten en belanghebbenden om aan de verwezenlijking van dat doel te werken. De EU betuigt andermaal haar gehechtheid aan universele, onderling verweven en ondeelbare mensenrechten, en roept alle staten op, hun volledig medewerking te verlenen aan de mechanismen van de Raad.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en het EVA-land IJsland, dat lid is van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

11074/07 (Presse 147)