Milieudienst Rijnmond

Nafta verontreiniging in Spijkenisse

26.06.2007 18:00

Oplettende voorbijgangers ontdekten op dinsdag 26 juni een stinkende sloot aan de Westdijk in Spijkenisse. Het blijkt dat een deel van de sloot met nafta is verontreinigd. De nafta sijpelt uit een pijpleiding in de sloot.

Voorbereidende werkzaamheden afgerond

Na de stankmelding hebben verschillende organisaties onderzocht waar precies de lekkage vandaan komt. Onder de sloot lopen meerdere pijpleidingen van verschillende bedrijven.
Deze bedrijven, de brandweer en Waterschap Hollandse Delta hebben onderzocht van wie de leiding is. Zelfs een helikopter heeft meegeholpen met het onderzoek. Petrochemisch bedrijf Sabic Pipelines is de eigenaar van de naftaleiding. Het bedrijf heeft de toevoer van de nafta stopgezet, waarna de stank is verminderd.

Woensdag 27 juni start opruimwerkzaamheden

Er ligt een dunne filmlaag nafta op de sloot. Hollandse Delta heeft samen met de brandweer het verontreinigde deel van de sloot afgedamd. Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen, dat ontstaat bij het destilleren van ruwe olie. Er zijn geen schadelijke gevolgen voor de omgeving. Het kan wel stankoverlast veroorzaken. Uit metingen van de DCMR Milieudienst Rijnmond zijn geen bijzonderheden gekomen.

Woensdagmorgen begint het gespecialiseerde aannemersbedrijf Visser, Smit & Hanab met het uitgraven van de pijpleiding. Daarna kan de pijpleiding gerepareerd worden.

Mogelijk stankoverlast

Omdat op dit moment de windrichting noordwest is, ondervinden bewoners van Spijkenisse weinig hinder van de geur van de nafta. Dat kan in de loop van woensdag veranderen, omdat de verwachting is dat de wind naar zuidwestelijke richting draait. Mogelijk dat bewoners in Spijkenisse zuid en Hekelingen stankoverlast hebben van de opruimwerkzaamheden. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe lang de werkzaamheden gaan duren.