Gemeente Zwolle

Fietsroute Rondje Zwolle tijdelijk uitgebreid


Datum uitgave: 06/27/2007

Fiets- en natuurliefhebbers kunnen sinds kort door de polder Sekdoorn fietsen. Om fietsers hier op attent te maken is het Rondje Zwolle tijdelijk uitgebreid. Met borden worden fietsers richting de Sekdoornpolder geleid.

De polder Sekdoorn.

Ten zuidenoosten van Zwolle, langs de Soestwetering ligt de polder Sekdoorn. Deze polder is onlangs van gedaante verwisseld en opnieuw in gebruikgenomen. Hier is elf hectare ruimte voor natuurontwikkeling, water en recreatie gecreëerd. Het aanzien van deze polder is daardoor behoorlijk veranderd.
De dijk langs de Soestwetering is verwijderd en verder de polder in is een nieuwe dijk van 900 meter aangelegd. Op deze nieuwe dijk is een breed betonnen fietspad aangelegd.
Door het verwijderen van de dijk kan het gebied bij hoog water weer overstromen. Hierdoor kan de kievitsbloem, ook wel de Zwolse tulp genoemd, weer groeien en is het een trekpleister voor vogels, amfibieën, libelles en juffers geworden.

Op de dijk is aan de zuidwestkant van de polder een overdekt vogelkijkscherm geplaatst die te bereiken is via het nieuwe fietspad. Vanuit de volgelkijkhut zijn onder meer grutto´s, groenpootruiters, eenden, zwanen, kieviten en ganzen te bekijken. Op een aantal plaatsen in polder zijn bankjes en informatiepanelen geplaatst.

Het fietspad is tijdelijk opgenomen in de bekende fietsroute ´Rondje Zwolle´. De fietsroute is ongeveer 40 kilometer lang en voert langs alle bezienswaardige plekjes van Zwolle. De route is met (tijdelijke) bewegwijzering aangegeven.

De ontwikkeling van de sekdoorn is ontstaan uit een samenwerking tussen Landinrichtingscommissie Salland-West, de Dienst Landelijk Gebied, Landschap Overijssel, het Waterschap Groot Salland, de gemeente Zwolle en DHL Ontwikkeling en de provincie Overijssel. omhoog
Bron: afdeling Communicatie
Datum van 26-06-2007 tot 09-07-2007