Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Humanist viert 60-jarig bestaan met speciaal 'geluksnummer'

Jubileumnummer de Humanist over 'De kunst van het geluk'

Was de toekomst van de Humanist een jaar geleden nog hoogst onzeker, met het morgen (woensdag) te verschijnen zomernummer viert de Humanist het feit, dat zestig jaar geleden het eerste tijdschrift van het Humanistisch Verbond verscheen, toen nog onder de titel 'Mededelingenblad', later gewijzigd in 'Mens en Wereld, maandblad voor buitenkerkelijken', en tenslotte vanaf 1970 onder de titel 'de Humanist'.

Ter gelegenheid van dit jubileum schreef de redactie een prijsvraag uit, waarbij lezers werden uitgenodigd hun visie op het thema 'levensgeluk' te beschrijven. De drie winnende bijdragen staan afgedrukt in het blad, de schrijvende lezers kregen een geldbedrag in veelvouden van 60 euro. Diverse humanistische prominenten werden daarnaast uitgenodigd hun overdenkingen bij 'De kunst van het geluk' te beschrijven. Van Lodewijk de Waal en Louise Groenman tot de 'gelukkig ouder worden'-professor Hans Becker en de eveneens hooggeleerde 'geluksfilosofe' Heleen Pott. Hun geluk varieert van een humaan leven voor ieder, betrokkenheid op de samenleving en regie over het eigen leven tot het geluk van het 'goede leven' en de mogelijkheid om ons lot onder ogen te kunnen zien en in opstand te komen tegen de irrationaliteit van het kwaad.

Niet alle bijdragen in deze editie behandelen het ultieme levensgeluk. Zo komt arts/bioloog Pieter Bol aan het woord over snel oprukkende gezondheid- en levens bedreigende virussen ('Een zee van onwetendheid'), neemt Dr. André de Bruin de voortgaande verwerping van het judaïsme door het Vaticaan onder de loep ('Het antisemitisme als katholiek dilemma') en blijkt uit een reportage van Dimitri Tokmetzis, dat de Alevieten in Nederland, als schaarse vertegenwoordigers van de ' liberale islam', in toenemende mate kampen met hun identiteit.

De vaste columnisten Max Pam, Mohammed Benzakour, Esther Gerritsen en Rozemarijn Schalkx verzorgen met humor & venijn de afdeling opinie in de jubileumeditie.

Op verzoek ontvangt u een presentexemplaar.

De Humanist 2/2007 verschijnt in een oplage van 15.000 ex. en is verkrijgbaar bij o.a. AKO en BRUNA-verkooppunten, of in abonnement.

Meer informatie bij:

Boudewijn Chorus, Hoofdredacteur de Humanist

Nieuwe Keizersgracht 45
Postbus 257 1000 AG Amsterdam
Tel 020-330 72 00 Gsm 06-514 753 65
Fax 020-330 80 40
E-mail redactie@humanist.nl Internet www.humanist.nl