Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 26 juni 2007 |


1. Verslag werkbezoek Turkije
Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van het verslag van het werkbezoek aan Turkije, van 21 tot en met 25 mei j.l. Het verslag dient tevens als input voor een seminar over de follow-up van dit werkbezoek, die komend najaar op de agenda staat.

2. Vragen over Maintenance Valley
De statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over hoe de plannen rond Maintenance Valley in Woensdrecht zich verhouden tot de regelgeving rondom natuur, geluid en externe veiligheid. Gedeputeerde Staten hebben geantwoord dat deze aspecten overeenkomstig de planprocedure en zoals opgenomen in de tijdsplanning, de komende tijd nader worden onderzocht.

3. Subsidie tv-programma Baanbrekend
Het programma Baanbrekend Magazine op de regionale zender Omroep Brabant krijgt een subsidie van E 75.000,-. Het gaat om een bijdrage voor de tweede helft van 2007. Volgens Gedeputeerde Staten vervult Baanbrekend Magazine een belangrijke rol in het geven van informatie over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Uit de vele reacties die op het programma oproept, blijkt volgens het college dat Baanbrekend Magazine in de behoefte voorziet van burgers over de arbeidsmarkt.

4. Reactie op SER-advies
SER-Brabant heeft onlangs haar advies 'Nieuwe Planningsmethodiek Bedrijvenlocaties' gepresenteerd. Dit advies kwam er op verzoek van Gedeputeerde Staten. GS zullen het advies voorleggen aan de statencommissies. Het college ziet veel overeenkomsten tussen het advies en de hoofdlijnen met betrekking tot het provinciale beleid ten aanzien van bedrijventerreinen, zoals opgenomen in het nieuwe bestuursakkoord.

5. Sociale Veiligheid
22 projecten op het gebied van sociale veiligheid ontvangen co-financiering van de provincie Noord-Brabant. Het gaat hierbij om o.a. veiligheidshuizen, veilige scholen, veilige bedrijven terreinen en projecten ter bestrijding van huiselijk geweld. Met de subsidie van de provincie is een bedrag gemoeid van E 1.050.000,-.

6. Cultuureducatie
De KPC-groep in 's-Hertogenbosch heeft opdracht gekregen om voor het schooljaar 2007-2008 de scholen voor primair onderwijs in Brabant te ondersteunen bij inbreng van cultuureducatie in het schoolleerplan. Voor cultuureducatie is voor het schooljaar 2007-2008 E 263.772,- aan Rijksmiddelen beschikbaar.

7. Jeugdzorg
Het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2008 wordt ter inspraak gezonden naar de cliëntenorganisatie, Bureau Jeugdzorg, zorgaanbieders, gemeenten, de Raad voor de Kinderbescherming en zorgkantoren. Conform de Wet op de Jeugdzorg moet de provincie jaarlijks een uitvoeringsprogramma maken en voorleggen aan de minister voor Jeugd en Gezin.

8. Brabant kandidaat ITS-congres
Gedeputeerde Staten hebben besloten om Noord-Brabant kandidaat te stellen voor de organisatie van het Europese congres op het gebied van Intelligente Transport Systemen (ITS) in 2011. Ontwikkelingen op het gebied van Dynamisch Verkeersmanagement en Intelligente TransportSystemen staan tijdens dit congres centraal. De provincie Noord-Brabant profileert zich hiermee als een innovatieve en actieve regio. Ook zal dit congres een impuls geven aan innovatieve maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid.

9. European Road Safety Charter
Gedeputeerde Cora Steffens zal namens de provincie Noord-Brabant het European Road Safety Charter tekenen. Het charter is een initiatief van de Europese commissie. Hiermee committeert de provincie zich aan het nemen van concrete maatregelen die de verkeersveiligheid bevorderen. Brabant is de eerste overheidsorganisatie in Nederland die tekent. De provincie streeft ernaar om in 2010 maximaal 143 verkeersdoden te hebben. Dit is een daling van 26% ten opzichte van 2003.

10. Routeplan verkeersveiligheid
GS hebben het Routeplan en daarmee een uitvoeringsprogramma 2007-2011 voor verkeersveiligheid vastgesteld. Met de uitvoering is een budget van E 1,3 miljoen gemoeid. Daarvan is maximaal
E 520.000,- subsidie. De provincie heeft het programma samen met de politie en verkeersveiligheidsorganisaties opgesteld. Zo zal er o.a. extra aandacht komen voor beginnende autorijders, ouderen en agressie in het verkeer.

11. Bestuursovereenkomst handhaving
De provincie, Brabantse gemeenten, waterschappen en de rijksdiensten van VROM, LNV en V&W, het Functioneel Parket en de drie Brabantse Politieregio's vernieuwen hun samenwerking op het gebied van de handhaving van wetten. De overheden hebben afspraken gemaakt over de handhaving van zowel de milieu-, natuur-, water-, als de ruimtelijke ordeningswetgeving. De afspraken zijn gemaakt in een intensieve discussie in het provinciaal handhavingsoverleg milieu dat onder voorzitterschap van de CdK staat.

12. Wijziging rechtspositionele regelingen
De collectieve arbeidsvoorwaardenregeling provincies (cap) wordt gewijzigd. Gedeputeerde Staten stemmen in met de wijzigingen om uitvoering te geven aan een akkoord met de bonden over de gevolgen van de wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen en het nieuwe aanvullende arbeidsongeschiktheidspensioen.

13. Stageregeling
De stagevergoeding voor (V)MBO studenten bij de provincie wordt verhoogd tot E 250,- bruto per maand en voor HBO en WO studenten tot E 350,- bruto per maand. Dat blijkt uit de nieuwe stageregeling die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld.

14. Jaarstukken 2006
De Partij van de Dieren en D66 hebben bij de bespreking van de provinciale jaarstukken over 2006 vragen gesteld. De vragen gaan over de rekening van baten en lasten, de balans met toelichting, de hoogte van de accountantskosten en een budgetoverschrijding. Gedeputeerde Staten hebben de antwoorden op deze vragen vastgesteld en zenden die aan beide fracties.

15. Buitenlandse reis
In oktober vergadert een Commissie van de Vereniging van Europese Regio's en vinden er daaraan gekoppeld bijeenkomsten plaats van het E-Health en Alivenetwerk. Gedeputeerde mw. S.C. van Haaften-Harkema en een medewerker bezoeken de bijeenkomst op de Azoren.

16. Evaluatie van beleid
Er zijn regels opgesteld voor het evalueren van het beleid van de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten willen zo bereiken dat de beleidsevaluaties een kwalitatief hoogwaardig beeld geven van de wijze waarop de provincie haar beleid uitvoert. De nota "Evaluatie van beleid" gaat in op de plaats van de evaluatie in de beleidscyclus, de toepassing en het gebruiksnut van evaluaties, de kwaliteitsborging, de onderzoeksorganisatie en de planning van onderzoeken. Met deze nota doen GS toezeggingen aan Provinciale Staten en de statencommissie Bestuur en Middelen gestand. De nota wordt toegezonden aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

17. Provinciemonitor
Binnen enkele weken is de provinciemonitor op internet te raadplegen. Dat is een website (www.provinciemonitor.nl) waarop de Nederlandse provincies onderling in een aantal kengetallen te vergelijken zijn. Gedeputeerde Staten hebben besloten om aan dit initiatief van het Inter Provinciaal Overleg (IPO) mee te werken.

18. Bestuursakkoord Rijk en gemeenten
Het Rijk en de gemeenten hebben afspraken gemaakt over o.a. de decentralisatie van taken, het terugdringen van de bestuurlijke drukte en het versterken van de bestuurskracht van gemeenten. Ook zijn er financiële afspraken gemaakt en liggen er afspraken over de wijze waarop de gemeenten het geld mogen gebruiken. Dat wordt uitgewerkt door een interbestuurlijke taskforce. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van dit Bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten.

19. Advies selectie Leader
De provincie gaat de plaatselijke groepen in De Baronie, Beerze-Reusel, Maas(horst) en Meierij aan het ministerie van LNV voordragen voor Europese subsidies in het kader van LEADER, het programma waarmee sociaal-economische impulsen op gebiedsniveau worden gegeven. Dit gebeurt door middel van financiering van lokale en regionale initiatieven op het platteland. Binnen de provincie hebben vijf plaatselijke groepen een ontwikkelingsplan ingediend, conform de subsidievoorwaarden. Het gaat om Innovatieplatform Duurzame Meierij, Plaatselijke Groep LEADER+/SEP Baronie, reconstructiecommissie Beerze Reusel, Stuurgroep Maashorst/Stichting Maasmeanders en Streekplatform De Peel. De provinciale voordracht heeft plaatsgevonden aan de hand van een set landelijk vastgestelde criteria. Het ministerie zal medio augustus de definitieve landelijke selectie bekend maken.

20. Subsidie verplaatsen agararische bedrijven
Gedeputeerde Staten hebben de subsidieregeling voor de verplaatsing van zogenoemde grondgebonden agrarische bedrijven vastgesteld. Deze regeling heeft tot doel agrariërs te ondersteunen, die op vrijwillige basis hun bedrijf verplaatsen om zo ruimte te maken voor bijvoorbeeld de Ecologische Hoofdstructuur, waterprojecten of kavelruilen. De regeling wordt, samen met vergelijkbare andere regelingen van enkele andere provincies, voorgelegd aan de Europese Commissie. 'Brussel' zal de regeling toetsen op staatssteun. Zodra de uitkomst daarvan bekend is, stellen GS de regeling open.

21. Parc Patersven
Gedeputeerde Staten hebben in een principe-uitspraak aangegeven dat zij onder voorwaarden positief staan tegenover een herbestemming van het recreatieterrein Parc Patersven in Zundert. De provincie stelt wel dat er in de verdere planvorming nadrukkelijk aandacht moet worden geschonken aan de kwalitatieve verbetering van de plannen. De herbestemming van Patersven wordt beschouwd als een eenmalig experiment.

22. Afwikkeling participatie Heijmans
Heijmans Vastgoed Realisatie BV is per 31 december 2004 uit de ontwikkelingsmaatschappij ruimte voor ruimte (ORR) gestapt. Uitgangspunt was dat de vier overblijvende participanten, waaronder de provincie, ieder 25 procent van het belang van Heijmans zouden overnemen. Provinciale Staten hadden in 2005 hiervoor de middelen beschikbaar gesteld. De feitelijke afhandeling heeft lang geduurd. Het voormalige belang van Heijmans werd zolang beheerd door twee maatschappijen. De menigen over de vergoedig hiervoor liepen uiteen. Gedeputeerde Staten hebben nu ingestemd met de uitwerking van de overname. De provincie heeft nu een belang van 27 procent in de ORR.

23. Aardgastransportleiding Wijngaarden-Ossendrecht
GS hebben (als mede bevoegd gezag) de richtlijnen vastgesteld voor het milieu-effectrapport (MER) Gasunie-aardgastransportleiding Wijngaarden-Ossendrecht.

24. Aankoop 43 hectare in natuurgebieden
GS hebben ingestemd met verzoeken van de Stichting Het Noordbrabants Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten om percelen met een totale oppervlakte van ruim 43 hectare aan te kopen. Het gaat om reservaats- en natuurontwikkelingsgebieden in de natuurgebieden Loonse en Drunense Duinen, het Sterrenbosch, Dintelse Gorzen, het Beleven, Pax en de Leemkuilen. Verder hebben GS ingestemd met een verzoek van Brabants Landschap om bijkomende kosten te subsidiëren voor een aankoop waartoe in 2003 al was besloten.

25. Weigering Natuurbeschermingswetvergunningen
Een vergunning voor het uitbreiden van een legpluimveehouderij op de locatie Heibloemdijk 12 te Spoordonk (gemeente Oirschot) wordt geweigerd. De vergunning was gevraagd op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.
Ook een verzoek tot gedeeltelijke intrekking van de Natuurbeschermingswetvergunning van een voormalige veehouderij aan de Hogebrug 5 te Liessel wordt geweigerd. Omdat dit bedrijf niet meer beschikt over ammoniakemissierechten kan van overdracht van rechten geen sprake zijn.

26. Nieuwe verordening Ontgrondingen
GS hebben de nieuwe provinciale verordening Ontgrondingen in ontwerp vastgesteld. De verordening regelt de manier waarop de vergunning moet worden aangevraagd en wijst categorieën van ontgrondingen aan waarvoor de vergunningplicht niet geldt. De verordening ligt van 2 juli tot 2 september aanstaande ter inzage. PS zullen de verordening eind 2007 definitief vaststellen.

27. Statenvragen stortplaats Haps
GS staan positief ten opzichte van een onderzoek naar nieuwe technieken rond afvalmining (afgraven van stortplaatsen, opnieuw inzetten van restmateriaal). Er is ambtelijk overleg met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij die samen met marktpartijen een proefproject wil starten. De stortplaats Haps in de gemeente Cuijk is geen voor de hand liggende locatie voor zo 'n proefproject. Dat antwoorden GS op schriftelijke vragen van statenlid mevrouw Lestrade-Brouwer (D66).

28. Konijnen op sportvelden
GS hebben het faunabeheerdeelplan 'Konijnen op sportvelden' 2007-2011 van de Faunabeheereenheid Noord-Brabant goedgekeurd. Gemeenten en sportverenigingen kunnen ontheffing krijgen voor schadebestrijding en beheer.

29. Countdown 2010
De provincie gaat bedrijven, belangenorganisaties en gemeenten stimuleren om de EU-verklaring Countdown 2010 te ondertekenen en uit te voeren. Doel is om de afname van biodiversiteit vóór 2010 te stoppen. GS hebben ECNC opdracht gegeven om de provincie in dit proces te begeleiden.

30. Aanbesteding
GS hebben Royal Haskoning opdracht gegeven om economische expertise te leveren aan het Projectbureau Kaderrichtlijn Water (KRW) Maas.

31. Hoogwaterbescherming Den Bosch
GS hebben de richtlijnen voor het milieu-effectrapport hoogwaterbescherming 's-Hertogenbosch en omgeving (MER HOWABO) en de inspraaknota vastgesteld. De MER is een instrument om de plannen voor de hoogwaterbescherming voor de Bossche regio te toetsen op hun gevolgen voor het milieu.

32. Bestemmingsplan buitengebied Boxtel
Gedeputeerde Staten hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend en gedeeltelijk goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan Buitengebied 2006 van de gemeente Boxtel. Het door de gemeente beoogde vestigingsgebied voor boomteelt in Boxtel-Noord is strijdig met het provinciale beleid.

33. Pilots gratis OV
Als gevolg van opmerkingen in de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid heeft het college van Gedeputeerde Staten het toetsingskader voor openbaar vervoer pilotprojecten aangepast. De aangepaste versie wordt toegezonden aan gemeenten die een voorstel hebben ingedien voor een proef met gratis en goedkoper openbaar vervoer.

34. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Bergen op Zoom voor uitbreiding glas ten behoeve van Aardbeienkwekerij Loos, Luienhoekweg 1; de gemeente Best voor uitbreiding van een bedrijf (Verano), Bedrijfsweg/Magazijnweg; de gemeente Boxmeer voor realisatie magazijn werkplaats showroom ten behoeve van Hendriks, Rijkevoortseweg 5; de gemeente 's-Hertogenbosch voor uitbreiding camping op aanpalend terrein, Weteringstraat 1, Rosmalen ten behoeve van Naturistenvereniging Hertogstad; de gemeente Hilvarenbeek voor het vergroten bedrijfsruimte, Esbeekseweg 10 b ten behoeve van Select B.V.; de gemeente Laarbeek voor 2 ruimte voor ruimte woningen Heereindsestraat ten behoeve van Leenders; de gemeente Landerd voor de bouw van 24 appartementen en 8 patiobungalows, Kloosterstraat/Vlasroot ten behoeve van Woonmaatschappij Maasland; de gemeente Roosendaal voor nieuwbouw paviljoen tennisvereniging, Waterstraat 5 in Wouw ten behoeve van Bestuur Wouwse Tennisvereniging.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan: de gemeente Sint-Oedenrode voor een woonhuis met bijgebouwen, Grote Beurs 6.

Gedeputeerde Staten keuren het bestemmingsplan Bedrijventerrein Airpark van de gemeente Cranendonck goed onder afwijking van het streekplan, verlenen goedkeuring aan het bestemmingsplan revitalisering buitengebied van de gemeente Halderberge en verlenen een categorieaanwijzing artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening voor het bouwrijp maken van het plangebied "Verlengde de Run" van de gemeente Maasdonk.

35. Statenvragen Overdiepse polder
Er is geen sprake van vertraging bij de uitvoering van het koploperproject voor de rivierverruiming bij de Overdiepse polder. Voor Gedeputeerde Staten is het uitgangspunt dat er geen nadelige financiële gevolgen voor de bewoners/ondernemers mogen zijn. GS zien in het vastgestelde kader van het Rijk voor de vergoedingen een goede basis voor verder overleg. De provincie is bij het project Overdiepse polder de initiatiefnemer, bij het rivierverruimingsproject Noordwaard is dat het Rijk. Ook daar is geen sprake van vertragingen bij de uitvoering. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer van der Doelen (CDA).


---- --