Noordeinde, den haag, kijkt terug op geslaagd evenement


DEN HAAG, 20070626 -- Het Noordeinde in Den Haag, een van de mooiste kunst- en antiekstraten in Nederland, kijkt terug op een uitermate geslaagd kunstevenement. De straat organiseerde van donderdag 21 juni 2007 tot en met zondag 24 juni 2007 `Noordeinde Kunst&Culinair', een unieke vierdaagse happening van hoog niveau. Kunstliefhebbers en overige bezoekers uit binnenland en buitenland bezochten het evenement met veel enthousiasme. De reacties waren unaniem zeer positief en vol lof over deze bijzondere dagen. Noordeinde Kunst&Culinair telde 65 deelnemers en trok ruim 15.000 bezoekers.

Noordeinde Kunst&Culinair werd donderdag 21 juni feestelijk geopend middels de onthulling van één van de kopstukken van de tentoongestelde beelden: `De Kus' van Klimt. Zijn Excellentie, de heer Dr Erwin Kubesch, Ambassadeur van Oostenrijk, onthulde het beeld onder de goedkeurende blik van de kunstenaar, Alexander Taratynov. Aansluitend was het evenement die dag speciaal tot middernacht geopend ter gelegenheid van Midzomernacht.

Drie monumentale beeldengroepen van Alexander Taratynov zijn op het plein voor Paleis Noordeinde geplaatst. De beelden zijn gebaseerd op beroemde schilderijen: De Parabel van Blinden van Brueghel; De Ridder, De Duivel en De Dood van Dürer en De Kus van Klimt. 2007 is het jaar van `De Kus' van Klimt. Kimt schilderde dit beroemde schilderij honderd jaar geleden, van 1907 tot 1908. De beelden zijn tot begin september 2007 te bezichtigen.

De straat was voor het verkeer afgesloten waarbij er een 300 meter lange rode loper door de straat was uitgerold. Restaurants hadden terrasjes op straat opgebouwd en de galeries plaatsen er beelden. De deelnemende galeries organiseerden allerlei speciale kunstactiviteiten, zowel op straat als in de galeries zelf. Overige deelnemers, waaronder restaurants, designwinkels, juweliers en horlogezaken, organiseerden ook speciale activiteiten voor de bezoekers.

Een aantal hoogtepunten van Noordeinde Kunst&Culinair 2007:
- Drie levensgrote beeldengroepen van Alexander Taratynov (zie boven);
- Noordeinde omgetoverd tot een niet eerder vertoonde unieke beeldenallée;
- Kunstenares Renée Hogeland schilderde het evenement ter plekke, op straat, en genoot van veel belangstelling van de bezoekers;
- Spectaculaire modeshows van zeven afstuderende studenten van de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, richting textiel en mode;
- Opening van de nieuwe oester- en wijnbar Royalz;
- Bart Kat signeerde op straat zijn debuutroman: `Target Black Island';
- De jazzband Lola's Miracle speelde elke avond in restaurant Lola Mir. Een van de avonden speelde de wereldberoemde trompettist Philip Harper spontaan mee met de band. De gasten wisten niet wat ze overkwam!
- Café 't Einde organiseerde elke avond een muziekestafette met uiteenlopende muziekbands, van rock tot jazz;
- Een bruidspaar liet zich uitgebreid fotograferen tussen de beelden in de straat.

Het Noordeinde is dé straat in Nederland met de meest kunstzaken per m2. Noordeinde Kunst&Culinair was een initiatief van 12 toonaangevende galeries aan het Noordeinde. De straat wil zich graag presenteren als een ambitieuze en toonaangevende kunststraat.

Zie voor meer informatie over Noordeinde Kunst&Culinair: www.NoordeindeKunst.nl





Ingezonden persbericht