NEN


Nieuwe versie van norm oppervlaktebepaling

donderdag 29 maart 2007, 12:01

NEN publiceert binnenkort de nieuwe versie van NEN 2580. In deze versie zijn de bestaande norm en het wijzigingsblad geïntegreerd. Bovendien zijn enkele 'grijze gebieden' verduidelijkt.

Al jaren wordt de term BVO gebruikt voor brutovloeroppervlakte, maar nu staat die ook officieel in de norm. Ook van de andere oppervlaktetermen staan de gebruikte afkortingen in de norm: GO (Gebruiksoppervlakte), NVO (Nettovloeroppervlakte), TO (Tarra-oppervlakte) en VVO (Verhuurbare vloeroppervlakte).

In de meeste gevallen zullen de nieuwe regels weinig verschil maken. Toch zijn er veel kleine veranderingen

* Afrondingsregels zijn afhankelijk van de totale oppervlakte of inhoud;

* Liften worden nooit meegerekend bij de GO en de VVO;
* Inhoudsdelen kleiner dan 2,5 m3 worden genegeerd;
* Bij trapbordessen en gangen is de een-op-eenregel ingevoerd;
* De installaties die wel of niet worden meegerekend als gebouwinstallatie zijn geactualiseerd;

* De regels over het omgaan met bijgebouwen zijn verduidelijkt;
* Binnenwerkse kernoppervlakte' is geschrapt;
* Ter verduidelijking zijn enkele tekeningen toegevoegd.

Bouwbesluit en voorlichting
Voorlopig wijst het Bouwbesluit nog de huidige versie van NEN 2580 uit 1997 aan, samen met het wijzigingsblad uit 2001. VROM moet nog bekendmaken wanneer de nieuwe versie wordt genoemd.

Op 26 juni 2007 organiseert NEN een voorlichtingsmiddag over de wijzigingen, en ook NEN-cursussen behandelt de nieuwe versie, zie http://cursusnen2580.nen.nl en http://cursusnen2580verdieping.nen.nl.

Voorintekenen op de norm
U kunt nu al hier voorintekenen voor één of meer exempla(a)r(en) van NEN 2580. De prijs van deze norm is EUR 69,00 per stuk, excl. btw en handlingskosten.

Abonnees op series Bouwbesluitnormen krijgen deze norm automatisch toegestuurd zodra er duidelijkheid is over de aanwijzing ervan in het Bouwbesluit.

Meer inhoudelijke informatie
Voor meer inhoudelijke informatie over deze norm of het normalisatieproces: mw. ir. Annet van der Horn, telefoon (015) 26 90 345, e-mail annet.vanderhorn@nen.nl.