Ingezonden persbericht

Den Haag, 14 juni 2007

Koninkrijksspelen voor de jeugd 2007
Op 26 juni wordt de definitieve selectie bekend gemaakt: wie zal Nederland gaan vertegenwoordigen bij de Koninkrijksspelen? Het NOC*NSF en de sportbonden hebben circa 100 talentvolle spelers geselecteerd van 12 t/m 17 jaar. De selectie wordt gepresenteerd aan de pers en neemt het officiële Nederlandse tenue in ontvangst.
Ben Sonnemans, chef de mission, verwacht veel van de Nederlandse equipe. Maar wie wint dit jaar de meeste medailles? Gaat Nederland wederom met het meeste eremetaal aan de haal of blijkt Aruba of de Nederlandse Antillen deze editie te sterk? Het beloven in ieder geval weer spannende wedstrijden te worden in de verschillende sportaccommodaties in Den Haag.

Koninkrijksspelen 2007
Een week lang wordt een sportieve strijd gestreden tussen jonge Antillianen, Arubanen en Nederlanders. Baseball, bowling, judo, softbal, tennis, voetbal en zwemmen zijn de zeven sporten die op het programma staan. Verspreid over Den Haag vinden de verschillende wedstrijden van de Koninkrijksspelen 2007 plaats. Iedereen is hierbij van harte welkom. De toegang voor alle wedstrijden en festiviteiten is gratis.

Samen sterk
Zowel binnen als buiten het veld staan respect en verbroedering centraal. Winnen is een mooie bijkomstigheid, maar het contact tussen verschillende culturen, wederzijdse waardering en respect zijn redenen voor één groot feest!

Geschiedenis
De Koninkrijksspelen werden in 1965 voor het eerst gehouden. Tot 1975 vonden ze jaarlijks plaats, met deelname van de Nederlandse Antillen, Suriname en Nederland. De onafhankelijkheid van Suriname leidde in 1975 tot een onderbreking van het evenement. Van 1979 tot 1983 hervatten de rijksdelen Nederlandse Antillen en Nederland het sportevenement. Na jaren zonder Koninkrijksspelen werd op 15 december 1994 het 40-jarig bestaan van het Statuut van het Koninkrijk gevierd. Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba kozen toen voor voortzetting van de Koninkrijksband én op initiatief van Erica Terpstra ook van de Koninkrijksspelen: vanaf 1995 vinden de spelen om de twee jaar plaats, steeds in een ander deel van het Koninkrijk.

Deelnemers
De Koninkrijksspelen zijn voor vele topsporters de start geweest van een succesvolle internationale carrière. Recent voorbeeld is Vincent van den Berg die twee jaar geleden deelnam aan het onderdeel voetbal en inmiddels wedstrijden heeft gespeeld voor het eerste elftal van Arsenal. Ook de Antilliaanse sprinter Churandy Martina is een voorbeeld van een ex-deelnemer die de top heeft bereikt. Vorig jaar evenaarde hij (weliswaar met rugwind) het wereldrecord op de 100 meter. De nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord, Bert van Marwijk, speelde in zijn actieve loopbaan voor het Nederlands elftal op de Koninkrijksspelen.

Verblijfslocaties
Tijdens de Koninkrijksspelen verblijven de sporters en begeleiding op het Kijkduinpark (olympisch dorp). De officials en scheidsrechters verblijven in het Atlantic Hotel.

Extra festiviteiten
De Koninkrijksspelen worden op 21 juli met een wervelende show op het Spuiplein geopend met muziek, dans en theater. Gedurende de week worden op de boulevard van Beach Resort Kijkduin verschillende festiviteiten georganiseerd die in het teken staan van de Koninkrijksspelen. De sluitingsceremonie vindt dit jaar plaats op de Uithof. Kijk voor meer informatie op www.koninkrijksspelen2007.nl.

Extra informatie voor de pers
De officiële presentatie van het Nederlandse team vindt plaats op 26 juni in het Hotel- en Congrescentrum Papendal. Dit wordt gecombineerd met de presentatie van de delegatie voor deelname aan het EJOF (Europees Jeugd Olympisch Festival). Vanaf 14.00 uur zijn er toespraken van ondermeer Henk Gemser (NOC*NSF bestuurslid topsport), Ben Sonnemans (Chef de Mission), Erica Terpstra (voormalig staatssecretaris) en Yvonne Oude Luttikhuis (taekwondoka). Om 15.30 uur volgt een voorlichting voor de sporters met ondermeer Els van Kernebeek (hoofd Topsportteams NOC*NSF), Ernst & Young over de financieel-juridische kanten van een topsportcarrière en de Dopingautoriteit met een plenaire dopingvoorlichting.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Menno Vinck (06 42300776 / menno.vinck@koninkrijksspelen2007.nl / info@koninkrijksspelen.org) of Julie Verhoeff (070 3469462 / julie@zootz.nl )

---- --