FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: `Vergeet de arbeidsongeschikten niet tijdens de participatietop'

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, roept de onderhandelaars van de participatietop op de zogenaamde 35-minners niet te vergeten.

Van der Kolk: `Iedereen heeft het over het aan het werk helpen van jongeren, ouderen en vrouwen. Heel belangrijk, maar ik vind dat we werknemers met een kleine beperking, de zogenaamde 35-minners, niet mogen vergeten. Zij worden op dit moment te makkelijk ontslagen'. Als het gaat om vergroten van de arbeidsparticipatie is er enorme winst te behalen als gedeeltelijk arbeidsongeschikten gewoon aan het werk blijven.

Dit voorjaar bleek dat bijna de helft van de werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is verklaard na twee jaar wordt ontslagen. Dit ligt niet in de lijn van eerder gemaakte afspraken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. Afspraak is dat zij in dienst blijven en om die reden hebben ze dan ook geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Van der Kolk; `Het is mooi dat er allemaal nieuwe afspraken gemaakt gaan worden over het aan het werk helpen van mensen. Maar zorg ook dat eerder gemaakte afspraken worden nagekomen. Afspraak is dat 35-minners in dienst zouden blijven van de werkgever. In de praktijk blijkt deze groep werknemers massaal ontslagen te worden. Daarom moeten hier op de participatietop concrete afspraken worden gemaakt. FNV Bondgenoten doet concrete aanbevelingen om te voorkomen dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan de kant komen te staan.

Voorafgaand aan de participatietop zal Henk van der Kolk woensdagochtend een petitie met aanbevelingen overhandigen aan Minister Donner. De petitie maakt deel uit van de campagne `Teken voor beter', waarmee FNV Bondgenoten afgelopen de aandacht heeft gevestigd op de problematiek van gedeeltelijk arbeidsongeschikten.
---