VVD


27-6-2007

VVD waarschuwt Klink voor rampscenario van maatstafconcurrentie

Het kabinet gaat per 1 januari 2009 een nieuw afrekensysteem invoeren in de Nederlandse ziekenhuizen. Er komt een prijsmaatregel voor de helft van de ziekenhuiszorg.

Ziekenhuizen krijgen voor deze zorg een prijsplafond dat wordt gesteld op de gemiddelde prijs. Hiermee wordt 400 miljoen euro opgehaald.

Edith Schippers heeft zich namens de VVD-fractie fel verzet tegen deze maatstafconcurrentie in de ziekenhuiszorg. We kennen de maatstafconcurrentie van o.a. de water- en de energiesector. Dat zijn homogene producten. Ziekenhuiszorg is niet één product, maar heel verschillende (be)handelingen; hersteloperaties, nazorg, voorzorg, innovatieve alternatieven. Kortom: geen sector waar maatstafconcurrentie voor de hand ligt. Deze nieuwe financiering zal ook grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van zorg, innovatie en levert veel administratieve lasten en bureaucratie op.

Doelmatigheidsverbetering gaat heel vaak samen met kwaliteitsverbetering. De VVD is daar een voorstander van: betere kwaliteit zorg voor een lagere prijs. De maatstafconcurrentie is echter geen maatregel gericht op doelmatigheidsverhoging, maar een algemeen prijsplafond dat kosten drukt en dat is heel iets anders! Een afdeling in een ziekenhuis die geweldig presteert, kwalitatief de beste zorg levert die je maar kan wensen, wat enorm fijn is voor de patiënt want die krijgt de beste zorg, ook fijn is voor de arts en verpleegkundige want die doen kwalitatief hoogstaand werk en geweldig is voor de premiebetaler want de patiënt komt niet terug met nakomende klachten, bijspijkerbehandelingen en andere behandelingen zijn niet nodig: het werk is gewoon goed gedaan. Misschien iets duurder, maar wel in één keer heel goed. Hij zal de klos zijn en moeten inleveren, evenals zijn collega die innovatieve zorg levert die besparingen oplevert in de AWBZ, maar voor het ziekenhuis iets duurder uitpakt. Alles bij elkaar wenselijk ook weer vanuit alle oogpunten, maar wel met strafkorting van deze minister. Als een ziekenhuis de top van een specialisme in huis heeft en iedereen weet dat en stuurt alle moeilijke gevallen die kant op, dan komt met dit systeem het ziekenhuis in de problemen. Kortom uitblinken wordt bestraft en niet beloond.

In een ziekenhuis ontstaan er met deze nieuwe maatregel drie manieren van financiering: vrije prijzen (per 2008 van 10 procent naar 20 procent), een vaste budget (30 procent) en voor de overige 50 procent wordt dus een derde financieringsstroom geïntroduceerd: de maatstafconcurrentie. Een enorme bureaucratie en hoge administratieve lasten dus. De voorstellen van de minister zijn bovendien ingewikkeld en vergen nog jaren bijstelling, omdat nu al kan worden voorspeld dat het oneerlijk en ongewenst zal uitpakken. Terwijl het kabinet dit systeem alweer na drie jaar wil afschaffen. De VVD-fractie vreest het ergste: in de gezondheidszorg is niets zo blijvend als tijdelijke systemen. Minister Klink, begin er niet aan! Gooi dit Oostblokinstrument het raam uit! Geef de sector lucht, beloon prestaties, gewenste vernieuwingen en kwaliteit. Bestraf verspilling, slechte zorg en patiëntonvriendelijkheid. Dat pakt pas goed uit: voor de kwaliteit, voor de portemonnee en voor het werkplezier!

26 juni 2007

Edith Schippers: edithschippers@tweedekamer.nl