ABVAKABO FNV: Aandelen GVU van Connexxion terug naar gemeente

27.06.2007 / 15:25 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

ABVAKABO FNV: Aandelen GVU van Connexxion terug naar gemeente Utrecht

De aandelen van het Utrechtse stadsvervoersbedrijf GVU die sinds januari in handen zijn van Connexxion, moeten weer in handen komen van de gemeente Utrecht. Dat schrijft ABVAKABO FNV aan minister Bos. De bond verzoekt Bos om een meerderheidsbelang te houden in Connexxion en de terugverkoop van aandelen aan de gemeente te bevorderen. Nu er een kamermeerderheid tegen verplichte aanbesteding is, kan het openbaar vervoer in de vier grote steden in handen blijven van de gemeenten. Zo kunnen de vier stadsbedrijven zoveel mogelijk één positie krijgen. Het is zaak dit nu te regelen. De kans is groot dat Connexxion op enig moment in andere handen overgaat. Daarmee is een terugverkoop van GVU aandelen aan de Gemeente Utrecht moeilijker te realiseren.

Twee weken geleden vroeg ABVAKABO aan de Tweede Kamer de Wet Personenvervoer 2000 te wijzigen om onderhands gunnen aan de zittende vervoerder mogelijk te maken. De wet wordt vandaag besproken. Staatssecretaris Huizinga gaf aan dat het niet verplicht stellen van aanbesteding in strijd zou zijn met Europese regelgeving. Uit onderzoek in opdracht van ABVAKABO FNV, dat ook naar de Tweede kamer is gestuurd, blijkt dat dit niet het geval is. Ook de vrees voor contractbreuk of schadeclaims door commerciele aanbieders wordt in het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam weerlegd. Inmiddels is een meerderheid van de kamer tegen verplichte aanbesteding.

Om het mobiliteitsprobleem in de Randstad op te lossen, moeten de vier stadsvervoerbedrijven als één geheel kunnen werken. Met deze zogenoemde 'G4 benadering' kan de aansluiting tussen het openbaar vervoer in de vier grote steden het best worden gegarandeerd, stelt ABVAKABO FNV. In de praktijk blijkt inmiddels dat aanbesteding lang niet altijd ten goede komt aan de kwaliteit van het openbaar vervoer. De aandelen van het Utrechtse stadsvervoerbedrijf GVU zijn in januari van de gemeente Utrecht overgegaan naar Connexxion. Destijds leek verplichte aanbesteding nog onafwendbaar vanwege Europese regelgeving.