EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

06/27/2007 - EVO, TLN en KNV tevreden over uitstel milieuzone Breda

milieuzone Breda

EVO, TLN en KNV juichen het besluit van de gemeente Breda toe om de invoering van een milieuzone uit te stellen. Door het uitstel kan het bedrijfsleven de komende drie maanden samen met Breda bepalen of, en zoja hoe, een milieuzone op effectieve wijze kan worden ingevoerd. Ook zijn de organisaties te spreken over het feit dat Breda het landelijke convenant milieuzonering alsnog heeft ondertekend.

EVO, TLN en KNV staan achter het idee van de milieuzone, maar invoering kan alleen succesvol zijn als dit in goed overleg met het bedrijfsleven gebeurt. Het is belangrijk om gezamenlijk in kaart te brengen wat de economische gevolgen van de milieuzone zijn en vast te stellen hoe de invoering daarvan de luchtkwaliteit verbetert. Op basis van zo'n onderzoek kan vervolgens de grootte van de milieuzone worden vastgesteld. Ook moet een stad maatregelen nemen om efficiënte bevoorrading te stimuleren omdat deze zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Hierbij kan gedacht worden aan het beter op vrachtauto's afstellen van verkeerslichten, het instellen van vrachtroutes om de doorstroming te verbeteren, gebruik van busbanen en verbetering van laad- en loslocaties.

De invoering van de milieuzones verloopt moeizaam in veel steden. Vaak focussen gemeenten op snelle invoering maar gaan zij voorbij aan goede afstemming met het bedrijfsleven over de onderbouwing van noodzaak, effectiviteit en omvang van de zones. Ook vinden EVO, TLN en KNV dat er te weinig aandacht is voor maatregelen ter verbetering van de stedelijke bevoorrading.