Time : 16:22:40
Date : 27 June 2007
Sender Name: Université de Liège - Département Relations extérieures - Service Presse & Communication

Spin-off GAMBIT : financiële diensten voor identificatie van het risicoprofiel van de belegger

GAMBIT Financial Solutions N.V. is de eerste financiële diensten spin-off die voortkomt uit de HEC, de managementschool verbonden aan de Universiteit van Luik. De naam en filosofie zijn afgeleid van een bekende zet in denkspelletjes zoals schaken of dammen. "Gambit" betekent zoveel als een tijdelijke opoffering van materiaal om er een duurzaam voordeel uit te halen. In financiële termen vertaald is dit de aandacht die aan investeringsbeslissingen wordt geschonken om er in de toekomst maximaal profijt uit te halen.

In die optiek biedt de onderneming haar klanten een volledig en performant interactief softwarepakket ter identificatie van het risicoprofiel van de belegger en ter optimalisering van de samenstelling van zijn portefeuille aan. Het softwarepakket bestaat uit twee modules : "Gambit-Profiler", een interactieve software voor de profilering van de portefeuilles en "Gambit-Selector", een software ter optimalisering van de portefeuille in functie van het risicoprofiel. Het Gambit team biedt zijn klanten bovendien de mogelijkheid actief financiële portefeuilles aan te maken en te beheren, volgens rigoureuze criteria inzake asset management en risk management, o.m. naar institutionele beleggers toe.

De module Gambit-Profiler is een alternatief voor de traditionele benadering. Het beleggercliënteel zal een redelijk gesofisticeerde vragenlijst voorgelegd krijgen, waaruit zijn graad van aversie voor risico moet blijken. Gambit bestaat bovendien uit een ludieke test tijdens dewelke de belegger keuzes zal moeten maken tussen verschillende financiële activa. De resultaten tonen exact aan welk beeld de belegger van het risico heeft. Zo kan de module Gambit-Selector een portefeuille samenstellen die perfect op zijn beleggerprofiel is afgestemd.

Het softwarepakket onderscheidt zich van bestaande tools in het domein van de risico profiling en portefeuille optimalisering door zijn nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en coherente resultaten. Het speelt in op een steeds prangender wordende behoefte van de vermogensbeheerders die zich met innoverende producten willen onderscheiden, en onder druk van hun regulatoren, blijk willen geven van een grondige kennis van hun cliënteel.

Op basis van een gepersonaliseerde diagnosebenadering inzake voorkeur voor beleggers, vormt het softwarepakket een objectieve en rigoureuze basis voor op maat gesneden financiële advies. Met Gambit beschikt de financieel adviseur over een eenvoudige interface met een financieel hoogtechnologische kern, waardoor de belegger met een perfecte kennis van zaken zijn portefeuille zal kunnen samenstellen.

Het Gambit concept is ontstaan in volle internetbubble eind jaren negentig - toen heel wat individuen op vaak irrationele manier, aanzienlijke financiële risico's hebben genomen - en is ontwikkeld door vier professoren van de universiteit van Luik. De onderneming richt zich volledig op de ontwikkeling van nieuwe technieken en toepassingen in het domein van de adviesverlening bij beleggingsbeslissingen en is voorstander van een maximale kennisverspreiding in de wereld van de wetenschap.

De onderneming beschikt over een kapitaal van ruim 600.000 euro, waarvan ongeveer een kwart door Meusinvest is ingebracht. Het beheer van Gambit is in handen van professor Georges Hübner, voorzitter van het financiële departement van de HEC-ULg en specialist portefeuillebeheer. Voorzitter van de Raad van Bestuur is Yves Crama, algemeen directeur van de HEC-ULg en medeoprichter van de onderneming. De onderneming wil haar diensten aanbieden in de segmenten van de Private en Personal Banking met van bij haar oprichting, een sterke internationale dimensie, o.m. op de beurzen van Genève, Londen, Luxemburg en Parijs.

Contact :
Prof. Georges Hübner
Gambit Financial Solutions
c/o HEC Management School - University of Liège
Rue Louvrex n°14 - Bât N1 - B4000 Liège
Belgium
E-mail: G.Hubner@gambit-finance.com
Tel: (+32)43662765 - Mobile: (+32)495820917

URL: http://www.gambit-finance.com