PvdA Rotterdam


Meest gestelde vragen over gratis OV proef

Wo 27 Jun 2007
Meest gestelde vragen over gratis OV proef

Dit jaar mogen Rotterdamse ouderen vier maanden lang gratis met het openbaar vervoer reizen. Als proef kunnen 65-plussers tussen 1 juli en 31 december gratis gebruik maken van de bussen, trams en metros van de RET na 9:00 uur en in het weekend. Zij krijgen een chipkaart met een proefabonnement.

Er blijkt nog veel onduidelijkheid en onwetendheid te zijn over de gratis OV proef. De PvdA heeft daarom voor u de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden op een rij gezet.

Wie komen er in aanmerking voor de proef?
Alle inwoners van de gemeente Rotterdam die in 2007 65 jaar of ouder worden.

Wat is de looptijd van de proef?
De proef duurt van 1 juli tot 31 december 2007. Binnen deze periode heeft u de mogelijkheid om vier maanden vrij te reizen. U kunt zelf bepalen wanneer deze vier maanden ingaan. Mocht u de kaart na 1 september activeren dan verloopt het gratis OV hoe dan ook op 31 december 2007. Ook als u de vier maanden gratis reizen niet heeft vol gemaakt.

Wanneer mag ik gratis reizen?
In een aaneengesloten periode van vier maanden (startdag zelf te bepalen) na 09:00 uur s ochtends op alle lijnen van de RET (met uitzondering van RandstadRail , NACHTNET en BOB-bus). De actie geldt 7 dagen per week. Checkt u eerder dan 09:00 uur in, dan wordt reistegoed van uw OV-chipkaart afgeschreven.

Hoe kan ik de periode van vier maanden gratis reizen in laten gaan? De periode van vier maanden gaat in op het moment dat u voor het eerst gebruik maakt van de persoonlijke OV-chipkaart met het 'gratis reizen'-abonnement door er na 09:00 uur 's ochtends mee in te checken bij metro, tram of bus.

Waar kan ik de OV-chipkaart gebruiken?
U kunt met het gratis abonnement van vier maanden op het gehele RET-netwerk (bus, tram, metro) reizen met uitzondering van RandstadRail, de nachtbussen en de BOBbus. De OV-chipkaart kunt u ook gebruiken op alle andere lijnen en gebieden waar de OV-chipkaart al werkt. Het gebruik van de OV-chipkaart buiten het RET-netwerk is niet gratis. U dient hiervoor dus geld op de kaart te laden.

Ik heb nog een (roze) strippenkaart over die ik nu niet meer nodig heb. Kan ik die ruilen?
Helaas, kunnen eenmaal gekochte strippenkaarten niet terug worden genomen. Wel blijven de strippenkaarten voorlopig gewoon bruikbaar. Dus nadat uw periode van vier maanden gratis reizen is afgelopen, kunt u de kaart gebruiken om het restant aan strippen op te maken. Ook kunt u de strippenkaart bewaren om te reizen in andere steden.

Ik heb al een jaarabonnement van de RET, kan ik dit tijdelijk stopzetten?
U kunt uw jaarabonnement bij de RET stopzetten. U kunt hiervoor naar de RET-Klantenservice aan de Coolsingel 141 gaan. Stopzettingskosten bedragen 5,00.

Ik ben nieuw in Rotterdam komen wonen. Hoe kom ik aan een informatiepakket?
U kunt contact opnemen met het callcenter (0800-1545). Indien u in aanmerking komt voor de proef wordt een informatiepakket naar u op gestuurd.

Waar kan ik nadere informatie krijgen over de proef van gratis reizen met het openbaar vervoer?
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het callcenter (0800-1545).

Mag ik ook gratis reizen met vervoer op maat?
Nee, vervoer op maat valt niet onder de proef. RandstadRail, NACHTNET en BOB-bus vallen ook buiten de proef.

Kan ik wel gratis reizen als de kaartlezer het niet doet? De kaart is vanaf 1 juli te gebruiken in bus, tram en metro. Alle gebruikers krijgen ook een coupon voor het geval dat ergens storing optreedt zodat zij wel gratis kunnen
reizen. Deze wordt meegestuurd met de chipkaart en wordt nog nagestuurd aan de bewoners die de chipkaart al hebben ontvangen.

Wat gebeurt er na de proef?
De chipkaart is ook na de proef nog bruikbaar. Het is verstandig om meteen al reistegoed op de OV-chipkaart te zetten. Dan kunt u ook met de kaart reizen zodra uw gratis abonnement is afgelopen, of wanneer u vóór 09:00 uur reist, of wanneer u bij een ander openbaarvervoerbedrijf dan de RET reist, of wanneer u reist met RandstadRail, BOB-bus of NACHTNET. Vanaf 1 oktober hebben alleen gebruikers van een OV-chipkaart toegang tot de metro, via de toegangspoortjes. De OV-chipkaart moet op 1 januari 2009 in heel Nederland alle kaarten vervangen voor het openbaar vervoer.

Dossier


* Gratis OV voor 65+