Top sluit akkoord over meer mensen aan de slag

27.06.2007 / 17:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv

Fnv

Top sluit akkoord over meer mensen aan de slag

De komende jaren worden 200.000 mensen extra aan het werk geholpen met een veelheid aan maatregelen. Daar zijn vakbeweging, werkgevers, gemeenten en kabinet het in Den Haag over eens geworden.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "De winst van vandaag is dat we het erover eens zijn met kabinet, werkgevers en gemeenten, hoe we met z'n allen 200.000 mensen extra aan het werk gaan helpen."

Jongerius noemde vooral vrouwen en minderheden als groepen waarvoor afspraken zijn gemaakt. Jongerius: "Om te beginnen met de halve mensheid: vrouwen. Daarvoor komt er een stevige taskforce. En zoals wij zelf hebben uitgerekend kun je als je dat goed aanpakt, daarmee vele honderdduizenden vrouwen extra naar de arbeidsmarkt halen."

Het gaat om vrouwen die nu niet werken, maar wel aan de slag zouden willen als bijvoorbeeld kinderopvang of voor- en naschoolse opvang beter geregeld is. En om vrouwen die nu een klein baantje hebben, maar meer uren willen.

Over allochtonen is afgesproken dat werkgevers, bonden en kabinet een campagne gaan voeren om vooroordelen tegen te gaan. Werkgevers gaan voortaan in hun jaarverslag opnemen wat ze doen aan diversiteitsbeleid. Er komen meer leer-werktrajecten tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het inburgeringsprogramma wordt flink uitgebreid en er komt een meldpunt voor discriminatie.

Bovendien komen er loonkostensubsidies voor mensen die al wat langer werkloos zijn, zo heeft het kabinet beloofd. En voor mensen die helemaal geen kans maken op de normale arbeidsmarkt, heeft het kabinet toegezegd dat er extra banen komen, met arbeidscontract en bijbehorend salaris.

De zogenaamde Participatietop was vooraf door werkgevers flink onder druk gezet met hun eis om ook het ontslagrecht te willen bespreken. De vakbeweging heeft steeds elk verband ontkend tussen ontslagrecht en participatie. Ondanks die onenigheid zijn er toch afspraken gemaakt over het aan het werk helpen van meer mensen.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Bianca Teeling 06 20448676