Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 juni 2007

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de minister van Financien

over de liability shift (aansprakelijkheid fraude creditkaarten) naar winkeliers


1. Bent u bekend met de mailing van European Merchant Services (EMS) over het doorberekenen van de liability shift voor creditcards aan winkeliers?


2. Hoe verhoudt zich volgens u het voornemen van EMS, en wellicht andere acquirers, tot eerdere toezeggingen in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer dat de liability shift niet wordt doorberekend zolang de infrastructuur van betaalterminals niet is aangepast?


3. Vindt u het redelijk en haalbaar dat naar schatting 120.000 betaalterminals vervangen moeten worden door EMV geschikte betaalterminals voor 1 oktober 2008, mede gegeven het feit dat er momenteel maar een aanbieder is (CCV) die EMV geschikte betaalterminals kan leveren? Zo ja, waarom? Zo nee, wanneer of onder welke voorwaarden is het doorberekenen van de liablity shift wel realistisch en haalbaar?


4. Hoe ziet volgens u een competitieve markt voor EMV-geschikte betaalterminals er uit, gezien de vervangingstermijn en beschikbaarheid van EMV-geschikte terminals? Bent u bereid acquirers op te roepen de liability shift niet door te berekenen zolang er nog geen competitieve markt is ontstaan voor EMV-geschikte terminals? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?


5. Deelt u de zorg dat winkeliers de toegenomen kosten die de liabilty shift met zich meebrengt zullen doorberekenen aan consumenten? Zo nee, waarom niet?

MOB rapportage 2004 (www.dnb.nl) Zie de lijst met aanbieders van betaalterminals op www.betaalterminal.nl

MOB rapportage 2004 (www.dnb.nl) Zie de lijst met aanbieders van betaalterminals op www.betaalterminal.nl