Conceptvergunning gepubliceerd voor E.ON centrale Maasvlakte

29.06.2007 / 12:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: E.on benelux b.v.

E.on benelux b.v.

Persbericht

Conceptvergunning gepubliceerd voor E.ON centrale Maasvlakte

Rotterdam, 29 juni 2007 - Vanaf 28 juni 2007 liggen de conceptvergunningen voor de bouw van de nieuwe 1.100 MW kolencentrale van E.ON Benelux op de Maasvlakte ter inzage voor het publiek op de daarvoor bestemde adressen. De vergunningen zullen daar zes weken blijven liggen.

De bouw van een nieuwe centrale is nodig om de levering van elektriciteit in Nederland zeker te stellen. De afgelopen jaren is de consumptie gestaag gestegen en volgens prognoses van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal deze trend ook de komende decennia doorzetten. In Nederland zijn de afgelopen jaren nauwelijks nieuwe centrales bijgebouwd. Ons land is daardoor sterker afhankelijk geworden van import, nu circa 22%, terwijl talrijke Europese centrales verouderd zijn en ook het eind van hun levensduur naderen.

Nieuwe generatie
Naast het verzekeren van de beschikbaarheid van elektriciteit voor een prijs die concurrerend is voor de Nederlandse consument en industrie ziet E.ON Benelux het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om dit te doen met een minimale belasting van milieu en klimaat. In de centrale zijn alle beschikbare maatregelen genomen om de uitstoot van SO2, NOx en fijn stof tot een minimum te beperken. Aan de strengste normen wordt voldaan.

Maasvlakte Power Plant 3 behoort tot een nieuwe generatie die op belangrijke punten verbeterd is ten opzichte van de huidige Europese centrales. Zo opereert de centrale onder hogere temperaturen en drukken waardoor het rendement wordt verhoogd. De nieuwe centrale haalt bijna 20% meer elektriciteit uit een ton kolen dan de gemiddelde huidige centrales. De uitstoot van CO2 en andere emissies per kilowattuur is daardoor ook bijna 20% lager.
Het vervangen van verouderde centrales door nieuwe kan zodoende een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de Europese overheden. Zeker als daarbij in ogenschouw wordt genomen dat de nieuwe E.ON centrale is voorbereid voor de levering van warmte aan industrieën en huishoudens in de omgeving en voor de afvang van CO2. Met de nieuwe centrale kan ook biomassa worden bijgestookt, waardoor het aandeel van kolen kan worden verminderd.

E.ON onderzoeksprogramma
Tegelijkertijd werkt E.ON, een van de grootste energiebedrijven in de wereld, hard aan projecten die de afvang en opslag van CO2 mogelijk moeten maken. Wereldwijd is E.ON bij veel van dit soort projecten betrokken, zelfstandig of in samenwerkingsverbanden. Een daarvan is het Nederlandse CATO project, waarin o.a. ook TNO en de Universiteit van Utrecht participeren,. In het kader van dit project zal eind van het jaar bij de bestaande Maasvlaktecentrale van E.ON Benelux de TNO-CATO proeffabriek worden gebouwd. In deze installatie zullen afvangmethoden die door TNO in het laboratorium zijn ontwikkeld op grotere schaal worden getest.
E.ON doet deze projecten omdat ze ervan overtuigd is dat de elektriciteitsvoorziening in de wereld duurzaam moet worden. Afvang en opslag van CO2 is een van de manieren om dit te bereiken.
De researchprojecten van E.ON richten zich daarom op zowel de verduurzaming van traditionele opwekkingsmethoden als op de (door)ontwikkeling van nieuwe duurzame methoden zoals windenergie en biomassa.

De vergunningprocedure
De conceptvergunningen zijn opgesteld door de vergunningverleners (Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat) nadat E.ON Benelux een Milieu Effect Rapport (MER) heeft ingediend. Dit MER is inmiddels beoordeeld door de MER-commissie. Uit die beoordeling is gebleken dat E.ON Benelux aan alle vergunningvoorwaarden voldoet en alle maatregelen neemt die, volgens de huidige stand van de techniek, mogelijk zijn om het milieu te beschermen. Na de periode van zes weken zullen de vergunningverleners bezien op welke manier de opmerkingen, die door het publiek zijn ingediend, alsnog worden opgenomen in de vergunningvoorwaarden.


Noot voor de redactie,