Groen!

Brussel, 29 juni 2007

Onderzoek naar mislukte strijd tegen fiscale fraude

Groen! dient voorstel in tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie om de mislukte strijd tegen de grootschalige fiscale fraude te onderzoeken.

De strijd tegen de grote fiscale fraude is de laatste jaren vaak met een sisser afgelopen. Uit diverse grote dossiers die de laatste maanden in de pers zijn gekomen, blijkt duidelijk dat het gevecht tegen de grootschalige financiële en fiscale misdrijven inefficiënt en ondoeltreffend gebeurde: het dossier KB-Lux wordt met verjaring bedreigd, het dossier van de grootschalige Anhyp-fraude via Uruguay is verjaard (de fraude bedroeg ongeveer 4 miljard oude BEF),... Fiscale experten en speurders naar fiscale fraude trokken enkele maanden geleden aan de alarmbel. Ze vrezen voor verjaring van alle grote dossiers, met inbegrip van het dossier KB-Lux en vroegen de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie om de mislukkingen te onderzoeken.

Deze en andere minder bekende dossiers hebben geleid tot jarenlange fiscale en gerechtelijke onderzoeken die fraudemechanismen en onweerlegbare bewijzen aan het licht brachten. Maar tot wat heeft dit geleid ? De fraudeurs zijn ontsnapt aan justitie en het geld van deze enorme fraudes is nog niet gerecupereerd, zodat er een zweem van straffeloosheid over deze dossiers hangt. zegt Stefaan Van Hecke, Kamerlid voor Groen!

Na de eedaflegging gisteren heeft volksvertegenwoordiger Stefaan Van Hecke, samen met zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet, meteen een voorstel neergelegd tot oprichting van een dergelijke parlementaire onderzoekscommissie. Het voorstel wordt ook ingediend in de Senaat door Groen! en Ecolo. In hun voorstel vragen de Groenen onder meer om de onderzoekscommissie te belasten met een onderzoek naar wat fout is gelopen met de grote financiële en fiscale dossiers van de laatste 15 jaar, na te gaan wat de oorzaken zijn van het systematisch mislukken van deze dossiers en aanbevelingen te doen om de strijd tegen de fiscale fraude in de toekomst efficiënter en doeltreffender te organiseren. Stefaan Van Hecke: Zonder een efficiënte strijd tegen de fiscale fraude is er geen gelijkheid van de belastingplichtigen tegenover de fiscale wetgeving.

Groen! zal het voorstel tot oprichting van de parlementaire onderzoekscommissie ook ter mede-ondertekening voorleggen aan andere partijen en hoopt dat de onderzoekscommissie snel van start zal kunnen gaan. Stefaan Van Hecke: Het parlement hoeft niet te wachten op de beëdiging van de nieuwe federale regering. In 1988 is de onderzoekscommissie ivm de fraudeschandalen bij het SCK van start gegaan op 23 maart 1988, nog voor de regering Martens VIII op 9 mei 1988 was gevormd. Er is dus geen reden om de oprichting van de onderzoekscommissie op de lange baan te schuiven.

Stefaan Van Hecke, Volksvertegenwoordiger