Provincie Gelderland

Arnhem, 25 juni 2007

Gelderse politie en ROVG organiseren zes Publieksdagen 'Snelheid'

ARNHEM / NIJMEGEN / APELDOORN - De drie Gelderse politiekorpsen organiseren in 2007 samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) zes Publieksdagen 'Snelheid'. Op verschillende dagen en verschillende locaties in de hele provincie kan het publiek aan diverse activiteiten deelnemen. Zo kan men bijvoorbeeld ervaren wat de invloed van snelheid is op remmen. Niet alleen onder de meest gunstige omstandigheden, maar ook op een nat wegdek. Want ook in kleine snelheids-overtredingen schuilt een groot gevaar.

De politie en het ROVG werken samen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in de provincie. De ervaring leert dat ook kleine snelheidsovertredingen grote gevolgen kunnen hebben.'Slechts' een paar kilometer te hard maakt een wereld van verschil. Het verschil tussen een bekeuring of geen bekeuring. Het verschil tussen op tijd stilstaan of een aanrijding met alleen materiële schade of zelfs een ongeval met ernstig letsel. Tijdens de publieksdagen kunnen bezoekers zelf zien én ervaren welke nadelige gevolgen een te hoge snelheid in het verkeer kan hebben en hoe de politie hier op controleert.

Activiteiten en locaties publieksdagen
Bij binnenkomst op het terrein rijdt de bezoeker als het ware een verkeersstraat in. In deze straat kan men onder andere rijden op een mobiele slipbaan, de snelheidsmeter testen en in een kantelsimulator ervaren hoe je je uit de gordel kunt bevrijden mocht men op kop in een greppel terechtkomen. Verder wordt uitleg gegeven over het gebruik van radarapparatuur om snelheid te meten en kunnen bezoekers zelf een lasergun bedienen. Er staat ook een auto met caravan op het terrein opgesteld. Met de vakantie voor de deur wordt hier uitgelegd waar bestuurders extra op kunnen letten wanneer zij met een caravan achter de auto rijden. Brom- en snorfietsers kunnen bij de rollenbank een demonstratie krijgen hoe de snelheid voor deze voertuigen wordt getest. Tevens kunnen zij zelf hun brommer laten testen.

In de periode voor de vakantie worden drie publieksdagen georganiseerd. Op zaterdag 30 juni a.s. wordt de verkeersstraat op het parkeerterrein bij het Gelredome in Arnhem opgesteld. Zaterdag 7 juli vindt u de verkeersstraat bij de brandweerkazerne aan de Nieuwe Dukenburgseweg in Nijmegen. Het parkeerterrein bij het oude Philipsgebouw aan de Oude Apeldoornseweg in Apeldoorn wordt zaterdag 14 juli als verkeersstraat ingericht. Alle publieksdagen zijn van 10.00 tot 15.00 uur gratis toegankelijk. In het najaar worden deze dagen herhaald. De precieze data en locaties worden op een later tijdstip bekend gemaakt.