Brug naar andere culturen


ARNHEM, 20070613 -- Op 30 juni 2007 vindt in het Olympus College te Arnhem een Landenquiz en een Benefietfestival plaats. Beide activiteiten worden georganiseerd door Stichting Ameel. Stichting Ameel is de eerste Afghaanse stichting in Nederland die puur door jongeren is opgezet. Het is een onafhankelijke organisatie die niet religieus en niet politiek verbonden is. De Arnhemse stichting bestaat sinds september 2006 en is opgericht door Mina Omarzai (22). Ameel betekent ketting en staat voor samenwerking en hoop. Stichting Ameel wil iets betekenen voor het Afghaanse volk en de Nederlandse samenleving.

De Landenquiz heeft tot doel om scholieren kennis te laten maken met de herkomstlanden van hun Arnhemse schoolgenoten. Ieder deelnemende Arnhemse middelbare school vaardigt hiervoor teams af die meedoen aan vragenrondes. Per vragenronde staat een land centraal waaruit veel Arnhemse allochtonen afkomstig zijn. Aan de hand van klederdracht, muziek en andere culturele uitingen worden de vragen gesteld. De Landenquiz duurt van 12.30 tot 15.00 uur. Vanaf 12.00 uur zijn de deuren geopend. De toegang is gratis.

Diezelfde dag wordt in het Olympus College de benefietavond Brug naar Afghanistan gehouden. Het doel van deze avond is het inzamelen van geld ten behoeve van de opbouw van Afghanistan en om Nederlanders kennis te laten maken met de Afghaanse cultuur. Bij Afghanistan denken wij vaak aan oorlog en geweld. En terecht, want het land verkeert nog steeds in diepe crisis. Dat het land ook nog een rijk cultureel erfgoed bezit wordt daardoor wel eens vergeten. Om dit andere gezicht te laten zien organiseert Stichting Ameel een Brug naar Afghanistan. De vrijwilligers van Stichting Ameel uit Arnhem gaan dan het Olympus College helemaal op z'n kop zetten!

Om mensen kennis te laten maken met de Afghaanse cultuur worden die avond meerdere activiteiten georganiseerd, zoals; voordrachten, een debat, een buffet met traditionele Afghaanse gerechten, muziek, dans et cetera. De avond wordt afgesloten met een optreden van de bekende Afghaanse zanger Najim Nekzad. Vanaf 18.30 uur is de zaal geopend. De toegang bedraagt zeven euro. Reserveren is mogelijk via info@ameel.nl of 06-16389505.





Stichting Ameel