BankGiro Loterij Sterren op het Doek op Omroep MAX

28.06.2007 / 12:26 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nationale postcode loterij

Nationale postcode loterij

Televisieprogramma, veiling en expositie Sterren op het Doek

BankGiro Loterij Sterren op het Doek op Omroep MAX

Hanneke Groenteman: .Sterren op het doek is een prachtige mix van geïnspireerd kunstenaarschap en openhartige bekende Nederlanders en dat levert mooie, spannende programma's op'
Albert Verlinde: .Ik lieg niet als ik zeg dat deelname aan dit programma een van de meest bijzondere ervaringen uit mijn carrière is geworden..

Vanaf 4 juli start het nieuwe programma BankGiro Loterij Sterren op het Doek op Omroep MAX, gepresenteerd door Hanneke Groenteman, waarin bekende Nederlanders (Marco Borsato, Monique van de Ven, Frits Bolkestein, Albert Verlinde, Ernst Daniël Smid, Angela Groothuizen, Loretta Schrijver en Najib Amhali) worden geportretteerd door telkens drie nieuw geselecteerde en verschillende portretschilders, met zeer uiteenlopende stijlen. Van postimpressionistisch, expressionistisch, klassiek figuratief tot digitaal. Jong of wat ouder; vers van de academie of met respectabele staat van dienst: deze 24 schilders namen de uitdaging aan om in twee weken een goed portret af te leveren.

Terwijl we de schilderijen zien uitgroeien tot de meest prachtige en soms verrassende portretten, neemt Hanneke Groenteman ons mee door het leven van haar gast. Met haar ontregelende en humoristische interviewstijl komen we veel te weten over deze mensen. Zo zegt Frits Bolkestein: 'Mijn innerlijk is niet te bezichtigen' en vertelt Monique van de Ven dat zij al haar levensvragen voorlegt aan haar overleden zoon Nino. Albert Verlinde vertelt over het krijgen van kinderen en Ernst Daniël Smid praat over de dood. En dan de ontknoping, welk schilderij kiezen ze? Wordt het dat fotografische of toch dat absurde portret? Welk kunstwerk krijgt thuis een plaats aan de muur?

.Ik lieg niet als ik zeg dat deelname aan dit programma één van de meest bijzondere ervaringen uit mijn carrière is geworden. Het is zo bijzonder de energie te voelen van drie kunstenaars die uren naar je staan te kijken en jouw essentie proberen te vangen op het witte doek. En als je jezelf dan terugziet door hun ogen.... Heel boeiend en inspirerend en volgens mij prachttelevisie. De BankGiro Loterij en MAX waardig.., aldus Albert Verlinde.

BankGiro Loterij Sterren op het Doek is gebaseerd op het BBC format Star Portraits, één van de best bekeken televisieprogramma.s in Engeland. Star Portraits is in Engeland aan het derde seizoen begonnen. Ook in Frankrijk, Australië en Israël zal dit programma binnenkort van start gaan. In Nederland wordt het programma geproduceerd door Eye2Eye Media.

BankGiro Loterij Sterren op het Doek is vanaf 4 juli acht weken lang te zien bij Omroep MAX op Nederland 2, om 20.50 uur. Dit zijn de uitzendingen en gasten:

4 juli Albert Verlinde
11 juli Marco Borsato
18 juli Angela Groothuizen
25 juli Frits Bolkestein

1 augustus Ernst Daniël Smid
8 augustus Monique van de Ven
15 augustus Najib Amhali
22 augustus Loretta Schrijver

Expositie Sterren op het Doek
De werken die gemaakt worden tijdens de uitzendingen zullen worden tentoongesteld in 3 Nederlandse musea. De vormgeving van die expositie speelt met de titel van het programma en het onderwerp ervan, sterren. Vandaar dat er een reusachtige ster (hoogte 4 meter, diameter 5 meter) is uitgevoerd in zilver/metaal plaatmateriaal, met een verlicht, diamantvormig dak. De 4 zuilen zijn gemaakt volgens hetzelfde principe en materiaal. Dit modulair systeem draagt de 24 ingelijste portretten.

In de museumwinkel van de deelnemende musea zijn ansichtkaarten (Euro 1,50) en een catalogus te koop met de portretten uit expositie en televisieprogramma (Euro 10,-). De catalogus en ansichtkaarten sluiten in grafische vormgeving weer aan op het tentoonstellingsconcept wat betreft gebruik van de zilverkleur en de diamantvormen.

In Engeland trok de expositie naar aanleiding van het televisieprogramma 270.000 bezoekers naar de deelnemende musea.

Expositiedata
7 t/m 29 juli, Noordbrabants Museum, .s-Hertogenbosch (www.noordbrabantsmuseum.nl)
2 t/m 26 augustus, Museum Jan van der Togt, Amstelveen (www.jvdtogt.nl) 30 aug t/m 23 sept, Kröller-Müller Museum, Otterlo (www.kmm.nl)

Deze expositie werd samengesteld in samenwerking met BankGiro Loterij, Ontwerpbureau Zwart Schaap, Omroep MAX en de deelnemende musea.

Veiling
De acht bekende Nederlanders kozen ieder hun favoriete schilderij en mogen dat behouden. De overige portretten zullen dit najaar geveild worden. De opbrengst van de schilderijen is bestemd voor één van de, door de bekende Nederlanders bepaalde, goede doelen. Het Instituut Collectie Nederland (ICN) organiseert deze veiling, waar naast de portretten ook museumstukken uit de ICN collectie, Centraal Museum Utrecht, Industrion Kerkrade, Museum voor Communicatie te Den Haag, MuseumgoudA en Stedelijk Museum de Lakenhalonder de hamer komen. Deze openbare veiling is het resultaat van een langdurig en zorgvuldig project om de rijks- en museale collecties op te schonen. Het gaat om objecten die niet meer in de verzameling passen, of nooit aan het publiek worden getoond en daarom in aanmerking komen om te worden afgestoten. Dat gebeurt door teruggave aan schenkers en bruikleengevers, door herplaatsing bij andere musea en uiteindelijk door verkoop. Zie www.icn.nl en www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl

Online schildercursus
Kijkers kunnen zich de kunst van het portretschilderen meester maken door de online schildercursus via www.omroepmax.nl te volgen, die direct na de eerste aflevering van BankGiro Loterij Sterren op het Doek van start gaat. In deze cursus leert kunstenaar Peter Smit deelnemers om zelf portretten te maken. De cursus is speciaal ontwikkeld voor Omroep MAX naar aanleiding van het programma Sterren op het Doek en bestaat uit 10 delen van 10-15 minuten. Op de site van MAX (www.omroepmax.nl) kunnen geïnteresseerden ook een volledige schilderset van hoge kwaliteit bestellen van het bekende merk Winsor & Newton. De doos bevat penselen, 2 schildersdoekjes, een palet en 10 tubes van de beste Acrylverf. De kosten voor de DVD van deze cursus bedragen Euro 16,50 exclusief verzendkosten. De kosten voor de schilderset bedragen Euro 38,95 inclusief verzendkosten.

Over BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij, dé cultuurloterij van Nederland, steunt instellingen en organisaties op het gebied van cultuur. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers, vele miljoenen uitkeren aan haar begunstigden. Zo kunnen vele musea in Nederland belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie. In 2006 keerde de BankGiro Loterij ruim 51 miljoen Euro uit aan cultuur in Nederland. De cultuurloterij wil met dit programma duidelijk maken dat zij waarde hecht aan kunst en hoe zij culturele instellingen en organisaties in Nederland ondersteunt. www.bankgiroloterij.nl

Over Instituut Collectie Nederland
Het Instituut Collectie Nederland (ICN) is een onafhankelijk kennisinstituut voor beheer en behoud van roerend cultureel erfgoed. Het ICN heeft vier kerntaken: het adviseren over beheer en behoud van collecties, het verrichten van onderzoek, het beheren van de ICN collectie en het verspreiden en delen van kennis. www.icn.nl


---