Ingezonden persbericht


Besjeslaan tijdelijke OPVANGlocatie voor Asielzoekers

Er komt een tijdelijke opvang voor 300 asielzoekers aan de Besjeslaan voor 5 jaar. Deze opvang vervangt het huidige asielzoekerscentrum aan de Rijnsburgerweg die sluit per 1 september 2007. De locatie aan de Besjeslaan is gekozen na een zorgvuldige afweging van mogelijke locaties in Leiden. De grondopbrengst van de locatie wordt gereseveerd voor het toekomstige archeologisch park Matilo op die plek. Omwonenden van de Besjeslaan zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op woensdag 4 juli a.s. tussen 20:00 uur en 22:00 uur.

Eind vorig jaar werd de gebruiksvergunning van het huidige asielzoekerscentrum aan de Rijnsburgerweg op last van de brandweer ingetrokken. Op 1 september 2007 moet het pand ontruimd zijn. Daarom is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met de gemeente op zoek naar alternatieve locaties. Na een eerste selectie bleven 6 locaties over. Deze 6 locaties zijn aan de hand van een aantal criteria beoordeeld en daaruit is de locatie ten zuidoosten van de Besjeslaan (achter nummer 5) als meest geschikt naar voren gekomen. De criteria waaraan de 6 locaties zijn getoetst waren de voorwaarden die het COA stelt, beschikbaarheid, ontsluiting, milieu-eisen, draagvlak en sociale controle. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de locatie aan de Besjeslaan aan te wijzen als tijdelijke vestigingsplek voor een AZC van het COA voor de duur van 5 jaar.

Om deze huisvesting mogelijk te maken moet een tijdelijke vrijstelling van het huidige bestemmingsplan (artikel 17 Wet op de Ruimtelijke Ordening) worden gegeven. De huidige bestemming van het gebied is groen en archeologisch monument. De ontsluiting van de locatie zal via de Octavialaan lopen. De procedure voor een tijdelijke vrijstelling zal met de bouwaanvraag worden doorlopen vlak na het zomerreces. Het is mogelijk om in die procedure zienswijzen in te brengen. De gemeente zal belanghebbenden informeren over deze mogelijkheden en belanghebbenden in de gelegenheid stellen om zienswijzen in te dienen. Na het doorlopen van de procedure zal naar verwachting de tijdelijke opvang dit najaar kunnen worden gevestigd. Het College is voornemens de opbrengst die de verhuur van de grond aan het COA oplevert ten goede te laten komen aan het toekomstige archeologische park Matilo op deze plek.

Omwonenden zijn inmiddels met een huis-aan-huisbrief geïnformeerd over het voornemen van de gemeente en het COA. Bovendien wordt een informatieavond gehouden waar omwonenden nadere informatie kunnen krijgen over de plannen. Op deze avond, op woensdag 4 juli vanaf 20:00 uur in het hoofdkantoor van DZB aan de Le Pooleweg 11 zullen vertegenwoordigers van gemeente en COA een eerste toelichting geven op de tijdelijke vestiging van het AZC aan de Besjeslaan. Later in het proces op 30 augustus volgt een tweede meer praktisch georiënteerde informatieavond.