Stadsdeel Amsterdam-Noord

Persbericht van Ymere: Waterlandplein zet eerste stap naar vernieuwing

Optreden Brace en Re-Play bij opening tijdelijk winkelcentrum op woensdag 4 juli

Op woensdag 4 juli vindt de feestelijke opening van het tijdelijke winkelcentrum naast het Waterlandplein in Nieuwendam-Noord plaats in aanwezigheid van Rob Post, voorzitter van stadsdeel Amsterdam-Noord. Met deze opening zet Nieuw Waterlandplein CV de eerste stap naar een mooier en beter Waterlandplein. Het project Nieuw Waterlandplein is een initiatief van gebiedsontwikkelaar AM en woningcorporatie Ymere.

Feestelijke opening met optredens van Brace en Re-Play

De opening van het tijdelijke winkelcentrum wordt groots gevierd met het winkelend publiek op de parkeerplaats naast het tijdelijke winkelcentrum. Rond 18.00 uur wordt er een spectaculaire 3D-film over de vernieuwing van het Waterlandplein vertoond. Daarna zijn er optredens van Brace en Re-Play.

Tijdelijk winkelcentrum

Het winkelcentrum dat op de hoek van de Volendammerweg, Werengouw en Katrijpstraat ligt, biedt tijdelijke huisvesting aan de winkeliers die vanwege sloop en nieuwbouw hun winkelruimte in het huidige winkelcentrum Waterlandplein moeten verlaten. Het tijdelijke winkelcentrum bestaat uit ongeveer 5.000 m² winkels en een ruim parkeerterrein met 190 parkeerplaatsen. Het centrum biedt plaats aan een compleet voorzieningenaanbod, zodat tijdens de sloop en nieuwbouw de consumenten hun inkopen als altijd aan het Waterlandplein kunnen blijven doen.

Vernieuwing Waterlandplein

Met de opening van het tijdelijke winkelcentrum start de grootschalige vernieuwing van het Waterlandplein. Het nieuwe Waterlandplein wordt een gezellig en veelkleurig centrum voor de wijk. Royaal van opzet, goed bereikbaar, divers, een trekpleister voor heel Nieuwendam.

Op het nieuwe Waterlandplein komt een wijkwinkelcentrum van 9.000 m², een multifunctioneel wijkcentrum met de nieuwe bibliotheek en een compleet gezondheidscentrum. Er komen 300 nieuwe koop- en huurwoningen in diverse prijscategorieën en 220 huurwoningen van Ymere worden gerenoveerd. Het vernieuwde Waterlandplein is eind 2010 klaar.

Samenwerking met stadsdeel Amsterdam-Noord

De realisatie van het nieuwe Waterlandplein is een unieke samenwerking tussen stadsdeel Amsterdam-Noord en Nieuw Waterlandplein CV. Het stadsdeel heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt om de plannen mogelijk te maken en bijdragen van de gemeente en het Rijk te krijgen. Stadsdeelvoorzitter Rob Post: Dat het nu daadwerkelijk van start gaat is voor het stadsdeel een belangrijke mijlpaal in de vernieuwing van Nieuwendam-Noord. Ik hoop van harte dat de winkeliers een goede omzet gaan draaien in het tijdelijke winkelcentrum. Het wordt even behelpen, maar over een tijdje hebben we een gloednieuw winkelcentrum. Dat is een aanwinst voor de hele buurt.
De ontwikkelcombinatie krijgt de ruimte om de grondexploitatie en de vastgoedontwikkeling geïntegreerd te realiseren. Op deze wijze wordt de efficiency in het project verhoogd en kan het tempo van de vernieuwing hoog blijven.

Ymere brengt bestaande winkels en woningen in voor de herontwikkeling. Na oplevering voegt Ymere de nieuwe sociale- en vrije sector huurwoningen, winkels en voorzieningen aan haar huurportefeuille toe.

Fotolint en muurkrant

Op 4 juli worden er ook fotos onthuld op de schutting die het tijdelijke winkelcentrum van de nieuwe bouwplaats scheidt. Het gaat om fotos die gemaakt zijn door en van jongeren uit de buurt. Tijdens workshops krijgen de jongeren een spoedcursus fotografie van fotograaf Friso Spoelstra. De jongeren portretteren de mensen die gebruik maken van het Waterlandplein. De portretten worden op een fotolint gepresenteerd die op de schutting rond het Waterlandplein komt te hangen.

Op het Waterlandplein hangt ook een muurkrant met een stripverhaal over de vernieuwing van kunstenaar Guido van Driel. Om de vier maanden komt er een nieuw stripverhaal te hangen. Ymere, AM en stadsdeel Amsterdam-Noord willen met de tijdelijke kunstprojecten de bewoners nog meer betrekken bij de vernieuwing van het plein.