Gemeente Winterswijk


29 juni 2007

Beleidskadernota over toekomst Winterswijk op raadsagenda

Winterswijk - Op woensdag 4 en donderdag 5 juli vergadert de gemeenteraad onder meer over het beleidskader 2008-2011 dat basis zal zijn voor de begroting 2008 en de meerjarenplanning 2009-2011. Ook worden in de vergadering de leden voor de werkgroep Nationaal Landschap benoemd. Andere bespreekpunten op de raadsagenda zijn de eerste bestuursrapportage 2007, de visie uitbreiding Beatrixpark en bedrijvenpark Tuunterveld, de locatie Brede School en een burgerinitiatief voor een speeltuin voor het nieuwe deel van de wijk De Rikker. Beide vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Beleidskader 2008-2011
Elk jaar opnieuw dient de gemeenteraad aan te geven hoe zij de toekomst van Winterswijk voor zich ziet en welke zaken zij binnen welke termijn(en) gerealiseerd wil hebben. Dit zogeheten 'beleidskader' vormt dan vervolgens de leidraad voor het handelen van het college en de ambtelijke organisatie. Dit jaar gaat het om het beleidskader voor de planperiode 2008-2011. Door het college en de ambtelijke organisatie is een concept beleidskader opgesteld. Bedoeling is dat de gemeenteraad in de raadsvergaderingen van 4 en 5 juli aangeeft welke zaken nog in het concept moeten worden gewijzigd of aangevuld. In de concept beleidskadernota staat een analyse van de huidige situatie en trends die op Winterswijk afkomen en wordt een beeld geschetst van Winterswijk in de toekomst. Daarnaast zijn er 15 beleidsprogramma's opgenomen - waaronder dienstverlening, economie en bedrijven, sport en recreatie, jeugd, kunst en cultuur - die weer terug komen in de begroting 2008. Na vaststelling van het beleidskader 2008-2011 vindt in de tweede helft van dit jaar de confrontatie plaats met de beschikbare middelen. Dan wordt bekeken welk deel van de wensen van de raad gerealiseerd kan worden. Dit wordt uiteindelijk vastgelegd in de begroting 2008 en meerjarenplanning 2009-2011.

Werkgroep Nationaal Landschap
In de raadsvergadering van 31 mei jongstleden is besloten om een werkgroep Nationaal Landschap in te stellen. Tijdens de vergadering van 4 juli maken de fracties de namen van hun kandidaten bekend waarna stemming plaats vindt. De werkgroep krijgt als taak voorstellen te formuleren voor het Gebiedsplan Nationaal Landschap Winterswijk.

Behandeling agendapunten
De raadsvergadering wordt gehouden op woensdag 4 en donderdag 5 juli in de raadzaal. De vergadering begint beide keren om 19.30 uur. Op 4 juli worden eerst de reguliere agendapunten afgerond. Dat wil zeggen tot en met agendapunt 12. Dan blijven de agendapunten 13 en 14 over, zijnde respectievelijk de 1e Bestuursrapportage en de Beleidskadernota. Alle fracties krijgen in eerste termijn tijd om te reageren op de beleidskadernota en de bestuursrapportage. Aansluitend krijgt het college de tijd te reageren. Het streven is om de eerste termijn op 4 juli af te ronden. Als dit niet lukt wordt de vergadering geschorst. De tweede termijn - of wellicht het laatste deel van de eerste termijn - begint dan op 5 juli weer om 19.30 uur.

Meer weten?
De agenda en de achterliggende stukken vindt u op de website onder bestuur en politiek>raad>vergaderingen>04-07-2007 en bestuur en politiek>raad>vergaderingen>05-07-2007.