Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 164

datum: 3 juli 2007

Gemeente Amersfoort en voortgezet onderwijs gaan voor duurzaam

Vier Amersfoortse middelbare scholen zijn gevraagd om plannen te ontwikkelen voor een zo duurzaam mogelijke wijk in Vathorst-West. Drie scholen doen mee aan de hieruit voortvloeiende prijsvraag voor het indienen van het beste advies. Hiermee is een duurzame prijs te winnen, namelijk zonnepanelen inclusief installatie en opbrengstmeter ter waarde van E 5.000,--. De beste plannen worden op woensdag 4 juli aan een jury, onder leiding van Gerda Eerdmans, gepresenteerd. De jury kiest een winnaar en dit winnende advies zal door de gemeente Amersfoort op duurzaamheid en haalbaarheid worden onderzocht.

Adviesopdracht
In het kader van het project "Scholen voor Duurzaamheid, Jongleren met de Eem" hebben vier Amersfoortse scholen een adviesopdracht gekregen van gemeente Amersfoort; het ontwerpen van een inrichtingsplan voor een mogelijk te bouwen energie-neutrale wijk in Vathorst-West. Hierbij dienden de leerlingen onder andere rekening te houden met energievoorzieningen, watervoorzieningen, natuur in de wijk, mogelijkheden voor recreatie, behoud van cultuurhistorische waarden en landbouw in de omgeving. Het Vathorst College, De Boogschutter, Het Prisma College en het Guido de Brès College doen mee aan dit project. Drie van deze scholen (behalve De Boogschutter) doen mee aan de prijsvraag voor het indienen van het beste advies waarvoor woensdag 4 juli de jurering zal plaatsvinden.

Jury
De jury bestaat uit wethouder Gerda Eerdmans, Pauline Sparenburg (beleidsmedewerkster klimaat en energie), Theo Hotke (hoofd Centrum voor Natuur en Milieu Educatie) en Nicolette van de Kamp (Stichting Educatief Platteland!).

Programma
De pers wordt van harte uitgenodigd om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn. Datum : woensdag 4 juli 2007
Locatie : Stadhuis Molendijkzaal
Tijdstip :
15.00 - 15.15 uur prijsuitreiking door Gerda Eerdmans 15.15 - 15.45 uur gelegenheid tot het stellen van vragen aan jury en leerlingen

Achtergrond project
Afgelopen schooljaren hebben meer dan 15 scholen en gemeentes, verspreid over de provincies Utrecht en Gelderland, actief deelgenomen aan dit project. Vanuit de overheden is gebleken dat het project veel mogelijkheden biedt om samen met andere gebiedspartijen het gesprek met de jeugd aan te gaan. En soms zijn de adviezen van leerlingen van dien aard dat ze daadwerkelijk door de gemeentes worden uitgevoerd.

Door middel van "Jongleren met de Eem" maken jongeren kennis met het (brede) integrale begrip "duurzaamheid", door dit direct te koppelen aan de omgeving waarin de leerlingen wonen en de organisaties die daarin actief zijn (Provincies, Gemeentes, Waterschappen, boeren en andere gebiedsgebonden organisaties).

Duurzaamheid wordt in het lesprogramma vanuit de volgende thema's belicht: Landbouw, Natuur & Milieu, Recreatie, Water, (Cultuurhistorie en Woningbouw). Omtrent deze thema's inventariseren de leerlingen hoe hun leefomgeving er op dit moment uitziet en welke ontwikkelingen er in de streek plaatsvinden. Door het toekennen van waarden aan de verschillende onderdelen kunnen de jongeren een mening vormen over hoe duurzame ontwikkeling in hun leefomgeving vorm kan krijgen. Dit wordt omgevormd tot een advies die de leerlingen presenteren aan de gemeente en andere belanghebbende partijen, bijvoorbeeld Het Waterschap, Natuurorganisaties, ouders van leerlingen etc.

De begeleiding en uitvoering van het project wordt gedaan door Stichting Educatief Platteland! en IVN Consulentschap Gelderland. Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht en maakt onderdeel uit van een samenwerkingsproject " Ons Eemland", met als samenwerkingspartners; verschillende gemeentes in Gewest Eemland, IVN, Landschapsfonds Eem en Vallei, Ark&Eemlandschap, VSB fonds, Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland, NMU, Eemlandhoeve en Stichting Educatief Platteland!.

Informatie: Kitty Walter, afdeling communicatie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 06 250 46 205, e-mail kj.walter@amersfoort.nl of Nicolette van de Kamp, Stichting Educatief Platteland!, telefoon 033 299 92 00, e-mail Nicolette@educatiefplatteland.nl.


---- --