Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Wetenschapswinkel Rechten

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie

3 juli 2007

Onderzoek naar aansprakelijkheid bij evenementen

Organisator evenement heeft grote zorgplicht

De wandelvierdaagse in Nijmegen en de Westfriese Flora. Beide evenementen die in het nieuws kwamen omdat er ongevallen plaatsvonden. Achteraf rees meteen de vraag wie aansprakelijk is voor eventuele schade. Een onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht heeft in kaart gebracht waar een organisator van een evenement vooraf rekening mee kan houden, wanneer aansprakelijkheid wordt geriskeerd en hoe ver de zorgplicht reikt. Het rapport wordt op woensdag 4 juli in het Gemeentehuis Zuidwolde gepresenteerd aan het bestuur van het Recreatieschap Drenthe, dat opdracht voor het onderzoek gaf.

Vorig jaar besloot het bestuur van het Recreatieschap Drenthe de Drentse fiets4daagse af te gelasten vanwege aanhoudende hitte. Dit tot teleurstelling van de potentiële deelnemers, maar ook van de horecaondernemers die hadden ingekocht op de grote toeloop van gasten gedurende het evenement. Nanda Hermus van de Universiteit Utrecht verrichtte haar afstudeeronderzoek in opdracht van het Recreatieschap. Zij bracht in kaart in hoeverre een organisator van een evenement aansprakelijkheid riskeert jegens deelnemers en niet-deelnemers, bijvoorbeeld toeschouwers en horecaondernemers. Ook bracht zij in kaart of een organisator aansprakelijk is indien een evenement wordt afgelast.

Zorgplicht

Evenementen roepen doorgaans een 'gevaarzettende' situatie in het leven en brengen dus veiligheids- en/of gezondheidsrisico's met zich mee. Juridisch geldt een bijzondere zorgvuldigheidsplicht in zulke gevaarzettende situaties. De vraag is echter hoe ver deze zorgplicht gaat. Hermus: 'In het zogenaamde Kelderluik-arrest heeft de Hoge Raad aangegeven hoe bepaald kan worden welke mate van zorg in gevaarzettende situaties is vereist. Hieruit volgt onder meer dat naarmate het optreden van schade als gevolg van het evenement voor de organisator meer te voorzien is, van hem een grotere mate van zorg wordt verwacht. Ook wordt een hogere mate van zorg verwacht als de deelnemers in de desbetreffende situatie onvoorzichtig of minder alert zijn.'

Afgelasten evenement

Een organisator kan een evenement niet zomaar afgelasten. Op hem rust een plicht ervoor te zorgen dat het evenement ongehinderd doorgang vindt, tenzij er sprake is van een overmachtsituatie, zoals extreme hitte. Voldoet de organisator niet aan zijn zorgplicht, dan kunnen deelnemers hem wel aansprakelijk stellen. Uiteraard kunnen ook niet-deelnemers schade lijden als gevolg van afgelasting. Bijvoorbeeld een horecaondernemer die meer inkoopt omdat hij verwacht dat de vraag naar zijn producten door het evenement zal stijgen. Ook de niet-deelnemer kan de organisator aansprakelijk stellen als zij schade lijdt. 'Aansprakelijk stellen kan, echter het staat niet vast of de zorgplicht die de organisator in acht moet nemen ook jegens niet-deelnemers geldt. De reikwijdte van deze zorgvuldigheidsnorm hangt ondermeer af van de omstandigheden van het geval,' aldus Hermus.

Schadevergoedingsplicht

Indien vaststaat dat de organisator aansprakelijk is voor de schade, dan rijst vervolgens de vraag welke schade vergoed moet worden en in welke mate. 'De wet geeft recht op vermogensschade en smartengeld. De schade die de deelnemer leidt, dient in beginsel volledig vergoed te worden. Echter de omvang van de schadevergoedingsplicht kan door de rechter worden verminderd,' aldus Hermus.

Rapport

'Aansprakelijkheid van de organisator.' Auteur: N. Hermus, ISBN 978-90-5213-146-7. Bestellen via Wetenschapswinkel Rechten, (030) 253 7025, wewir@law.uu.nl.

Wetenschapswinkel Rechten

De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Zij maakt wetenschappelijk juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit organisaties. De Wetenschapswinkel is verbonden aan het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.

Meer informatie

Wietske de Lange, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.