Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer klimaatpicknickt met jongeren

04-07-2007

Gratis openbaar vervoer tijdens de spits, maatregelen tegen grootverbruikers en meer kennis over klimaatverandering in ontwikkelingslanden, deze en andere aanbevelingen kreeg minister Jacqueline Cramer van Save the Children op 3 juli tijdens een klimaatpicknick.

Minister Jacqueline Cramer: Ik vind het belangrijk dat jullie als jongeren meedenken over het klimaat omdat jullie vaak frisse ideeën hebben. We moeten nu inderdaad maatregelen treffen om iets te doen aan het probleem van de klimaatverandering. Hoe langer we wachten, hoe duurder het wordt."

Lespakketten
Cramer ging vervolgens alle tien de aanbevelingen langs en voorzag ze van commentaar. "Het zijn zonder uitzondering goede plannen. Met sommige, bijvoorbeeld maatregelen tegen grootverbruikers, zijn we al bezig." Op één punt, het advies over lespakketten in de onderbouw, adviseerde ze de aanwezige jongeren dit uit te werken en het uitgewerkte plan in een brief aan haar collega Plasterk en haarzelf nog eens uitgebreider toe te lichten.

Klimaattop
De aanbevelingen zijn opgesteld op de Klimaattop voor jongeren die Save the Children eind vorig jaar organiseerde. Oud-staatssecretaris Pieter van Geel kreeg toen de aanbevelingen overhandigd en adviseerde de jongeren om de nieuwe bewindspersonen de aanbevelingen te laten uitvoeren. Dit advies besloten ze in de klimaatweek voorafgaand aan het klimaatconcert van 7 juli op te volgen door met minister Cramer te picknicken.

Recht
Save the Children is de grootste, onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld. Deze maakt zich onder andere hard voor het recht op participatie van jongeren bij onderwerpen, zoals klimaatverandering, die hen direct of indirect aangaan. De klimaatpicknick is een van de activiteiten van de nationale klimaatcampagne HIER.