Gemeente Sittard-Geleen


085_ 2007

PERSBERICHT SITTARD-GELEEN

Meer aandacht voor kunstwerken op straat

Sittard-Geleen, 4 juli 2007 - De gemeente Sittard-Geleen gaat beeldende kunst in de openbare ruimte meer aandacht geven. Dat heeft B&W op dinsdag 3 juli besloten. Een aantal kunstwerken dat nu in de gemeentelijke opslag staat wordt gerestaureerd en herplaatst. Ook worden maatregelen genomen om diefstal van bronzen beelden te voorkomen. Verder wordt een onderhouds- en beheersplan gemaakt voor de ruim 100 kunstwerken die Sitttard-Geleen rijk is. Voor de aankoop van nieuwe kunstwerken wordt een plan gemaakt, dat ondermeer voorziet in het stimuleren en ondersteunen van initiatieven in buurten en wijken. Volgens verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk vertegenwoordigen de kunstwerken in Sittard-Geleen een behoorlijke waarde: "in financiële zin natuurlijk, maar vooral ook in cultureel opzicht. Die beelden vertellen het verhaal over het heden en het verleden van Sittard-Geleen en haar inwoners. De beelden in de stadsdelen, buurten en wijken geven de identiteit weer die typisch zijn voor dat deel van de stad, als de Vasteloavesmonumenten, de Stadspoortverwijzingen en het Krombroodrapenmonument."aldus wethouder Berry van Rijswijk.

De 100 kunstwerken in Sittard-Geleen vormen met elkaar een waardevol 'openbaar museum'. Ze behoren tot ons culturele erfgoed en verhogen de sfeer en leefkwaliteit in buurten en wijken. Om deze beeldende kunst goed te kunnen onderhouden is een meerjaren onderhoudsplan nodig, waarin het onderhoud, restauratie en vooral het behoud wordt vastgelegd. Het komende anderhalf jaar wordt de onderhoudstoestand van de kunst geïnventariseerd en een inhaalslag gemaakt voor onderhoud en restauratie. Voor het plaatsen van nieuwe kunstwerken hoopt de gemeente op initiatieven van particulieren, bedrijven, die van de gemeente bijvoorbeeld advies mogen verwachten en hulp bij subsidieaanvragen en bij de afhandeling. "Een goed voorbeeld hiervan is de medewerking die de Stichting Museum en Expositie Geleen (MEG) en de stichting ter bevordering van Kunst en Cultuur, de Stichting Briquette, in onze gemeente hebben gegeven bij de plaatsing van 'de Baadster' van Sjra Schoffelen in Geleen Zuid", aldus wethouder Berry van Rijswijk.

Diefstallen bronzen kunstwerken

De recente diefstallen, of pogingen daartoe, van bronzen kunstwerken in Sittard-Geleen is een van de aanleidingen voor het opstellen van het plan. De gemeente heeft vorig jaar uit voorzorg enkele kunstwerken in de gemeentelijke depots opgeslagen. Binnen het nieuwe plan wordt geld uitgetrokken om deze kunstwerken zoveel mogelijk te herplaatsen en preventieve maatregelen te nemen om diefstal te voorkomen. Of kunstwerken teruggeplaatst kunnen worden hangt af van de locatie en medewerking van betrokkenen. Bij de plaatsing van kunstwerken wordt de bevestiging van de kunstwerken goed gecontroleerd. Daarnaast wordt als dat mogelijk is, bijvoorbeeld een afrastering rond een kunstwerk geplaatst, zodat het niet mogelijk is met een auto tot bij het kunstwerk te rijden. Ondanks deze maatregelen vraagt Berry van Rijswijk aan inwoners en politie om ook in de toekomst alert te blijven: "De kunstwerken zijn van en voor ons allemaal, en dus niet voor dieven."


---




Gemeente Sittard-Geleen