Luchtmobiele militairen ontvangen rode baret

Na zes maanden zware training en een eindoefening ontvangen circa 65 luchtmobiele militairen vrijdag 6 juli de rode baret. De baretten worden uitgereikt door de commandant Luchtmobiele Brigade, brigade-generaal Marc van Uhm, en commandant Schoolbataljon Luchtmobiel luitenant-kolonel Hans van der Sanden. De uitreiking is in Hotel Hartenstein in Oosterbeek. De burgemeester van Oosterbeek zal de nieuwe luchtmobiele militairen toespreken.

De ceremonie begint 's morgens met de intocht op de Oranje Kazerne in Schaarsbergen. Daarna verplaatsen de militairen zich naar hotel Hartenstein waar de feestelijke baretuitreiking plaatsvindt. Twee Apache's gevechtshelikopters en één Cougar transporthelikopter verzorgen een fly-by.

De militairen van 11 Luchtmobiele brigade worden voortdurend ingezet bij de Tast Force Uruzgan in Afghanistan. Deze maand vertrekt 13 Bataljon Luchtmobiel uit Assen naar Uruzgan en kort daarna vertrekt kolonel Nico Geerts met een deel van de brigadestaf uit Schaarsbergen. Hij zal begin augustus het commando over de taakgroep overnemen van kolonel Hans van Griensven.

Alle militairen, van soldaat tot en met generaal, die deel uit willen maken van Luchtmobiel moeten zes maanden infanterie opleiding volgen bij Het Schoolbataljon Luchtmobiel. Tijdens de opleiding krijgen zij het fysiek en mentaal zwaar te verduren, onder het motto 'train hard, fight easy'. Als de militairen de opleiding en de eindoefening hebben afgerond ontvangen ze de rode baret.

De Britse paratroepen waren de eerste dragers van de rode baret. Tijdens Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog hielden deze paratroepen dagenlang stand tegen een Duitse overmacht. Hotel Hartenstein diende als commandopost. Door het uitblijven van geallieerde versterkingen waren de troepen gedwongen de aftocht te blazen, met verlies van duizenden doden en gewonden. Door hun vastberaden en moedige optreden kregen de Britse para's van de Duitsers de bijnaam 'Rote Teufel', rode duivels. Sindsdien is de rode baret wereldwijd het herkenningsteken voor para- en luchtlandingseenheden.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed