Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

4 juli 2007

Eerste project Topinstituut Pharma getekend

Onlangs heeft de Universiteit Utrecht haar eerste projectovereenkomst in het kader van het Top Instituut Pharma getekend. TI Pharma is een landelijk topinstituut ter bevordering van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en wil ervoor zorgen dat kennis en kunde binnen bedrijven en universiteiten beter worden benut. Dit eerste project behelst een innovatieve benadering van de vaccin ontwikkeling, met name gericht op influenza vaccins.

Het project heeft een budget van 3 miljoen euro en heet officieel Development of novel strategies to induce and monitor humoral and cellular immunity to protect hosts from infection by respiratory viruses. Binnen het project wordt samengewerkt tussen de publieke (universiteiten, ziekenhuizen) en private (bedrijven) sector met expertise op het gebied van immunologie en vaccin ontwikkeling. Elk van de deelnemende partijen heeft specifieke kennis en mogelijkheden. Naast de Universiteit Utrecht (Afdeling Immunologie van de faculteit Diergeneeskunde) participeren het Nederlands Vaccin Instituut, ViroClinics, Solvay Pharmaceuticals, Nobilon International, OctoPlus Technologies, Virosome Biologicals, Universiteit Leiden en de UMC's van de Erasmus universiteit en Rijksuniversiteit Groningen.

Top Instituut Pharma

Het oprichten van een Top Instituut is een manier om publiek en private samenwerking in onderzoek en ontwikkeling te bevorderen. In maart 2006 stelde het kabinet een bedrag van 130 miljoen euro beschikbaar aan het Topinstituut Pharma voor een periode van 4 jaar. Industrie, universiteiten en universitaire ziekenhuizen investeren gezamenlijk hetzelfde bedrag. Het onderzoeksinstituut zal zich specifiek richten op de efficiënte ontwikkeling van geneesmiddelen tegen ziektes met een hoge maatschappelijke relevantie. Met de uitkomsten van het onderzoek zullen bedrijven geprikkeld worden om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Het Top Instituut Pharma kan ook buitenlandse bedrijven stimuleren vaker hooggekwalificeerd onderzoek te laten uitvoeren bij Nederlandse universiteiten. Het instituut wil zo een internationaal leidende positie opbouwen.

Focusgebied Infection and Immunity

Dit project levert een bijdrage aan de versterking van 'Infection and Immunity', één van de vijftien speerpunten van de Universiteit Utrecht die gezamenlijk het onderzoeksprofiel van de Universiteit Utrecht kenmerken. Dit focusgebied richt zich op onderzoek naar infectieziekten, chronische ontstekingsziekten en gezondheidsaspecten van onder meer milieuvervuiling.

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl.