Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Nieuws uit B&W
Besluiten van het College van Burgemeester en Wethouders Voorstellen aan de gemeenteraad
Data en agenda's van raad en raadscommissies

Datum 4 juli 2007
Kenmerk 27

Persberichten

Reorganisatie Dienst Stadstoezicht

Het college van B&W heeft het voornemen uitgesproken om de reorganisatie bij de Dienst Stadstoezicht door te zetten. Dit besluit is in lijn met eerder gemaakte afspraken uit 2003 en 2006 tussen de stad en de stadsdelen. Per 1 januari 2008 vermindert het aantal formatieplaatsen bij de Dienst Stadstoezicht met 98. De kosten van de reorganisatie bedragen naar schatting 10 miljoen euro. Bij de Dienst Stadstoezicht werken op dit moment 650 mensen.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels (Bedrijven): "Dit zijn niet de leukste beslissingen. Ik realiseer me goed dat dit voor de medewerkers van de dienst onzekerheid met zich meebrengt. Maar de reorganisatie is nodig. We hebben in 2006 besloten om de kosten van de parkeerhandhaving met 7 procent te verminderen. Zonder deze reorganisatie lukt dat niet."
De kostenvermindering van 7 procent ten opzichte van 2003 moet op 1 juli 2008 gerealiseerd zijn. Als Stadstoezicht hieraan niet voldoet, dan kunnen de stadsdelen hun fiscale parkeerhandhaving aanbesteden zonder mee te betalen aan de kosten van uittreding en zonder het meenemen van personeel.

De directeur van Stadstoezicht is bezig met de voorbereiding van de reorganisatie en legt dit voor aan de OR. Belangrijk onderdeel van de reorganisatie is het sociaal plan voor de medewerkers. Dit sociaal plan wordt deze zomer met de vakbonden besproken.

De gemeenteraad spreekt zich op 20 september uit over de reorganisatie van de Dienst Stadstoezicht.
Robert Wichink 552 2345

Starterslening naar verwachting vanaf 10 oktober 2007

Op dinsdag 3 juli is de verordening die de starterslening moet regelen door het college van B&W goedgekeurd. Zodra ook de gemeenteraad akkoord is, kunnen geïnteresseerden een starterslening aanvragen. De verordening staat op 10 oktober op de agenda van de gemeenteraad. De starterslening zal in totaal ongeveer 1000 Amsterdamse huishoudens die nu een woning huren de mogelijkheid geven om een woning te kopen.

De starterslening komt in de plaats van de Amsterdamse Middensegment Hypotheek (AMH) die per 1 januari jl. is opgehouden te bestaan. Sinds de introductie in 2000 zijn er Nieuws uit B&W van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/archief Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 2 van 10

1750 van dit soort hypotheken verstrekt. De AMH werd geheel door de gemeente Amsterdam gefinancierd. De starterslening is een landelijke regeling die voor de helft wordt gesubsidieerd door het ministerie van VROM.

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening: · De maximale hypotheek is 265.000.
· Het startersleningdeel is maximaal 20 procent van het hypotheekbedrag. · De starterslening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij, daarna moeten rente en aflossing worden betaald, tenzij dit volgens een inkomenstoets niet mogelijk is.
· De starters moeten een goedkope huurwoning (met een huur tot de huurtoeslaggrens: 616,- per maand) achterlaten.
· Het maximale huishoudinkomen is 59.300 bruto per jaar. · De regeling geldt alleen voor (ver)nieuwbouwprojecten.

De gemeenteraad heeft in december 2006 bij amendement 1 miljoen euro `nieuw geld' voor de starterslening gereserveerd. Daarnaast wordt ook de 4,5 miljoen euro die nog resteert van de AMH-regeling voor de starterslening gebruikt. Pim de Ruiter, voorlichter Dienst Wonen, 552 7138
Bestuursvoorlichting Stefan Rutte 020- 552 3409

Natuur vóór woningbouw op IJburg

Amsterdam gaat, nog voordat het landmaken voor IJburg 2e fase is begonnen, een omvangrijk natuurproject realiseren. Het plangebied voor de 2e fase grenst aan een gebied waar beschermde vogels leven. Volgens de Europese vogelrichtlijn mag de bouw van de 2e fase absoluut geen verstorend effect hebben op deze vogels. Onderzoek wijst uit dat de aanleg van IJburg 2e fase geen nadelige effecten heeft op de vogelstand, mits er een aantal maatregelen wordt genomen. Een van deze noodzakelijke maatregelen is de aanleg van een mosselbank.

Maarten van Poelgeest, verantwoordelijk wethouder IJburg: "Deze mosselbank is nodig omdat we verder willen met IJburg 2e fase, want er is behoefte aan meer woningen. Maar dat mag niet ten koste gaan van de natuur in dat gebied. Daarom beginnen we IJburg 2e fase met de aanleg van de mosselbank."
De aanleg van een mosselbank is een wettelijke voorwaarde voor het landmaken voor IJburg 2e fase. Het college van B&W heeft daarom ingestemd met de aanleg van een mosselbank van in totaal ongeveer 130 hectare op de bodem van het IJmeer. De aanleg gebeurt in fasen. In het najaar van 2007 zal de eerste 25 hectare worden aangelegd. Er wordt een krediet van 24.800.000 beschikbaar gesteld dat ten laste komt van de grondexploitatie IJburg.

Er is gekozen om zo snel mogelijk te beginnen met de aanleg van de mosselbank, omdat pas met landmaken kan worden begonnen als de mosselen zich op de nieuwe mosselbank hebben gevestigd. Als de aanleg in 2007 start, dan kan in het najaar van 2008 worden begonnen met landmaken. Na het inklinken en bouwrijp maken kan dan in het najaar van 2011 de woningbouw starten.

Een mosselbank bestaat uit een zandlaag met daarop stenen, schelpen, of bijvoorbeeld beton. Op deze materialen vestigen zich de driehoeksmosselen, die een belangrijke voedselbron vormen voor een aantal beschermde vogelsoorten. Deze mosselen zijn er nu ook al, maar door het landmaken worden ze onder het zand bedolven. Daarom moet er, voordat begonnen wordt met landmaken, binnen het plangebied een nieuwe mosselbank worden aangelegd.

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 3 van 10

De raadscommissie bespreekt de aanleg van de mosselbank op 5 september en de gemeenteraad vergadert hierover op 19 september. Het bestemmingsplan IJburg 2e fase wordt in het najaar in procedure gebracht.
Marjolijn van Goethem 552 3246

Ontwikkelingsalliantie ruimtelijke sector definitief ingesteld

Het gemeentebestuur heeft, na overleg met ondernemingsraad en stadsdelen, definitief besloten de Ontwikkelingsalliantie in te stellen. De Ontwikkelingsalliantie is een nieuw samenwerkingsverband van de diensten Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, en het Ingenieursbureau Amsterdam, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam en het Project Management Bureau. Zij gaan per 1 september het gemeentebestuur integraal adviseren over ruimtelijke ontwikkelingen, uitvoering van projecten en visievorming.

Ir. Klaas W. de Boer is door het college van B&W benoemd als voorzitter van de Ontwikkelingsalliantie voor de duur van twee jaar. De Boer is directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening en zal het overleg van de directies van deze zes diensten voorzitten. Tegelijkertijd heeft het college besloten het ambtelijk opdrachtgeverschap IJburg/Zeeburg, voorheen bekleed door Klaas de Boer, te beëindigen, en het projectdirecteurschap IJburg/Zeeburg in te stellen. Daarmee valt het project IJburg/Zeeburg rechtstreeks onder de wethouder Ruimtelijke Ordening in coalitie met het stadsdeel Zeeburg. Drs. I. Roovers wordt, vooruitlopend op een besluit over de benoeming van alle projectdirecteuren per 1 januari 2008, benoemd tot projectdirecteur IJburg/Zeeburg ad-interim.

Ontwikkelingsalliantie
De zes diensten en bedrijven gaan, naast integrale advisering aan het gemeentebestuur, veel intensiever en op een eenduidiger manier samenwerken. Dit geldt vooral voor de bedrijfsvoering, het benaderen en bedienen van stadsdelen, het maken van financiële en juridische risicoanalyses, en werving en opleiding van personeel. Ook is besloten dat de diensten gaan onderzoeken op welke manier zij structureel vanaf 2012 ten minste 5 miljoen euro kunnen besparen over hun totale omzet. Er zal worden gekeken of deelbesparingen in eerdere jaren mogelijk zijn. Andere zaken die de Ontwikkelingsalliantie zal aanpakken zijn het opstellen van een plan van aanpak voor de ontwikkeling van Amsterdam en regio tot metropool, het onderzoeken van mogelijkheden van gemeenschappelijke of geclusterde huisvesting, en het opstellen van een plan van aanpak over hoe de regio en de stadsdelen gemeenschappelijk bediend kunnen worden.

Achtergrond
De aanleiding is de ambitie om voor Amsterdam een onderscheidende plaats te veroveren in de top van de Europese steden. Het bouwen aan de metropool stelt eisen aan de ruimtelijke sector. Zo moet de kwaliteit van de Amsterdamse expertise extra hoog worden, en moet de bediening van bestuur en stadsdelen beter. De diensten willen meer voor de stadsdelen gaan betekenen. Een andere aanleiding was dat in mei 2006 de jaarrekening van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam 2005 mede werd afgekeurd door de financiële verantwoording van de grote projecten. Parallel hieraan constateerde het college dat de aansturing van de grote projecten onduidelijk is georganiseerd.

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 4 van 10

Meer informatie
Zie ook eerdere persberichten `Intensievere samenwerking in de Amsterdamse ruimtelijke sector' en 'Aansturing grote projecten wordt eenduidiger' (beide van 13 juni 2007). Marjolijn van Goethem, woordvoerder wethouder Van Poelgeest, 552 3246/06 3048 6216, of Karen Buschman, woordvoerder DRO, 020 552 5841/06 2260 0020 (k.buschman@dro.amsterdam.nl).

Musical Sjakoo en de Scharlaken Schavuit

Op dinsdag 26 juni heeft het college van B&W ingestemd met een eenmalige subsidie van 200.000 aan de musical Sjakoo en de Scharlaken Schavuit. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst zal nog eens 50.000 bijdragen.

Met deze openluchtmusical vóór de kade van NEMO krijgt Amsterdam er in de zomer van 2008 een toeristische attractie van groots formaat bij. De musical gaat plaatsvinden op platbodems in het IJ, tegen de achtergrond van het VOC-schip `De Amsterdam'. Hoofdrolspeler van de musical is de mythische Amsterdamse volksheld Sjakoo, `de Robin Hood van Amsterdam' die in de vervallen en armoedige Haarlemmerbuurt zwerft. Achtergrond is de Amsterdamse Gouden Eeuw waarin Amsterdam de grootste immigratiegolf uit haar geschiedenis te verwerken kreeg en uitgroeide tot de derde stad van Europa.

Sjakoo is een musical over de problematiek en de kansen van immigratie en integratie en laat zien dat de problemen en uitdagingen waar de stad anno 2007 voor staat allesbehalve nieuw zijn. De musical wordt daarmee zowel een `schavuitenverhaal' als een `spektakelstuk' als een geschiedenisles (waarbij ook de gerezen twijfel over het werkelijke bestaan van Sjakoo zal worden behandeld).

In samenspraak met de Dienst Binnenwaterbeheer en het stadsdeel Centrum is de locatie, het water bij NEMO, gekozen. Hier worden grote tribunes gebouwd op platbodems in het water. Inhoudelijk heeft er samenwerking met het Amsterdams Historisch Museum plaatsgevonden.

In 2009 wordt in Amsterdam en New York gezamenlijk gevierd dat het dan 400 jaar geleden is dat Henry Hudson in opdracht van de VOC Manhattan ontdekte en daar Nieuw Amsterdam stichtte. Als onderdeel van de activiteiten in New York wordt voorzien dat de musical Sjakoo in de baai van de Hudson rivier bij Manhattan wordt uitgevoerd.

Wij Amsterdammers
De musical Sjakoo sluit inhoudelijk goed aan bij het doel van het college om de identificatie van Amsterdammers met hun stad te versterken door een gedeeld beeld van historie en toekomst (Wij Amsterdammers II).

De organisatie van de musical heeft zeer veel ervaring met cultuureducatieve schoolprojecten. Voor scholen wordt in samenwerking met het Amsterdams Historisch Museum een educatief randprogramma samengesteld. De verwachting is dat het overgrote deel van de Amsterdamse scholen hiervan gebruik zal maken en dat dus veel Amsterdamse jongeren bereikt zullen worden. Maar ook buiten de schoolvoorstellingen streeft de organisatie, naast een diverse cast en medewerkers, nadrukkelijk naar een veelkleurig publieksbereik. De relatief lage prijs voor een kaartje (ongeveer 15,-) moet de drempel voor alle Amsterdammers laag houden.
Zie ook www.stichtingjam.nl en www.stichtingbeeldenstorm.nl Arthur Zielhorst 552 2944

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 5 van 10

Aanvragen bijzondere ruimtezoekers verdubbeld

De dynamiek in de stad, afgemeten aan de hoeveelheid organisaties die bijzondere ruimte zoeken, is vorig jaar fors toegenomen. Dit blijkt uit aanvragen bij de stadsloods, de persoon binnen de gemeente Amsterdam die bijzondere organisaties, bedrijven en initiatiefnemers die ruimte zoeken, adviseert en assisteert. De aanvragen zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Er blijkt een grote behoefte aan bijzondere, specifieke ruimten in de stad zoals voor creatieve bedrijven, een circus, hondenclubs, of initiatieven op het gebied van voedselkwaliteit. Dit staat in het jaarverslag over 2006 van de stadsloods, waarvan het college van B&W heeft kennisgenomen.

De stadsloods maakt deel uit van de Dienst Ruimtelijke Ordening en werkt stadsbreed. Zij wordt benaderd door bijvoorbeeld culturele, maatschappelijke en religieuze organisaties, maar ook door commerciële bedrijven, zowel groot als klein, en zowel gerenommeerde instituten als startende ondernemers. Doordat de stadsloods de stedelijke ontwikkelingen goed kent, zij stadsbreed opereert én de vragen om begeleiding bij haar binnenkomen, is zij in staat trends te signaleren. Zo is een groeiend aantal bedrijven op zoek naar een nieuwe locatie, is er een toenemende vraag naar short stay appartementen en ruimten voor kunst en educatie voor kinderen, staat voedselkwaliteit steeds meer in de belangstelling en is de detailhandel onderhevig aan schaalvergroting.

Opvallende ontwikkelingen in het afgelopen jaar zijn de blijvend toenemende vraag om advies en bemiddeling, de slechte aansluiting van het aanbod op de vraag van grote en minder draagkrachtige instellingen, en de opvallend grote dynamiek in de culturele sector.

In 2006 is het aantal aanvragen bij de stadsloods meer dan verdubbeld (van 62 naar 158). De loods adviseert ook bij de invulling van functies zoals bij de Kauwgomballenfabriek, het Gemeentearchiefterrein en Overhoeks.

De positionering en taken van de stadsloods krijgen naar verwachting in 2007 een nieuwe vorm met het oog op het actiever aantrekken van bijzondere ruimtezoekers en investeerders in vrijetijdseconomie en toerisme. De instelling van de kantorenloods (voortgekomen uit de stadsloods: versnelt de omzetting van leegstaande kantoorpanden) en de oprichting van de Ontwikkelingsalliantie*) zijn ook van belang voor de positionering van de stadsloods.

*) De Ontwikkelingsalliantie is een nauw samenwerkingsverband tussen zes diensten in de ruimtelijke sector: de diensten Infrastructuur Verkeer en vervoer, Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, het Ingenieursbureau Amsterdam, het Projectmanagementbureau en het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam. Karen Buschman, voorlichter Dienst Ruimtelijke Ordening, 552 5841, of Mieke Heim, stadsloods, 552 7935
Zie voor het jaarverslag www.dro.amsterdam.nl.

Andere A-besluiten
(genomen op basis van stukken en discussies)

Werk en Inkomen
Het college heeft ingestemd met de beleidsregel voor scholierenvergoeding 2007-2008. Deze regel houdt in dat ouders of verzorgers met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum een financiële vergoeding (op declaratiebasis) kunnen krijgen. Het gaat dan om gemaakte kosten in verband met deelname aan onderwijs, sport en cultuur. Het bedrag bedraagt maximaal 225,- voor kinderen in het basisonderwijs, maximaal 350,- voor

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 6 van 10

kinderen in het voortgezet onderwijs tot 18 jaar en een reiskostenvergoeding van 150,- voor kinderen in het voortgezet onderwijs die drie of meer zones moeten reizen voor schoolbezoek. Het is nu ook mogelijk om gedurende het gehele schooljaar een aanvraag in te dienen en te declareren. Uit de evaluatie van de sportcontributieregeling (scholierenvergoeding) is de conclusie dat er vier keer meer voor sportdoeleinden wordt gedeclareerd dan onder de oude sportcontributieregeling werd uitgegeven. De datum van behandeling in de raadscommissie is nog niet bekend.

Het college heeft ingestemd met de verdeling van het verdeelvoorstel Stelpost Werk 2007. Er wordt een verdeling gemaakt van de beschikbare middelen. Deze middelen bedragen 2.193.080 waarvan in 2007 1.139.910 incidenteel is toegevoegd uit de reserve cofinanciering Urban 2 en Doelstelling 2. De Stelpost Werk is bedoeld voor projecten op het gebied van werk. Het geld wordt verdeeld onder: Urban 2 en Doelstelling 2. Zij ontvangen 1.202.403,50. Dit is een Europees programma gericht op het stimuleren van een sociaaleconomische situatie in een bepaald deel van een stad. Urban 2 wordt uitgevoerd in de stadsdelen Westerpark, Oud-West, Bos en Lommer en De Baarsjes. Platform Arbeidsmarkt en Onderwijs (PAO) krijgt een bedrag van 220.000. Het doel van PAO is het oplossen van knelpunten en het bevorderen van de samenwerking en om de werking van de lokale arbeidsmarkt te verbeteren. De uitvoering van motie 617 2007 (Haven) ontvangt een bedrag van 350.000. Dit geld wordt besteed aan de mismatch tussen vraag en antwoord op de Amsterdamse arbeidsmarkt. Voor de Aanpak wachtlijsten Sociale Werkvoorziening (SW) wordt een bedrag van 421.676,080 beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt ingezet om de ambitie te verhogen met ruim 40 mensen en alvast in 2007 te kunnen starten. Het structurele niveau van de Stelpost Werk is in de 10% operatie verlaagd van 2,5 miljoen euro naar 1 miljoen euro. Behandeling in de raadscommissie is op 6 september.

Educatie
De belangstelling voor beta- en technische opleidingen in Nederland is in vergelijking met de rest van Europa dalende. Naar aanleiding hiervan heeft het college ingestemd met het Actieplan `Perspectief op Techniek'. In dit actieplan wordt ingezet op de versterking van het Amsterdamse beta- en technisch onderwijs en op de verhoging met minimaal 15% van de uitstroom uit dit onderwijs. Het actieplan sluit aan bij de speerpunten van Jong Amsterdam / Kinderen Eerst (succesvolle loopbaan, brede taalontwikkeling, van onderwijs naar arbeidsmarkt). Dit actieplan draagt ook bij aan de versterking van de kenniseconomie en Amsterdam Topstad. De datum van behandeling in de raadscommissie is nog niet bekend.

Jeugdzaken
In 2003 besloot het college tot de vormgeving van `Ketenunits Jeugdcriminaliteit en Veelplegers': een decentrale en integrale aanpak van de jeugdcriminaliteit van samenwerkende ketenpartners, onder regie van het Arrondissementsparket Amsterdam. Hiervoor is voor 2007 een bedrag van 1.718.600 aan exploitatiekosten beschikbaar gesteld. Na positieve jaarevaluaties wordt de subsidie verlengd voor de jaren 2008 en 2009. In april 2007 is er een eindevaluatie verschenen, genaamd: `Eindevaluatie twee jaar Ketenunits Amsterdam'. Hieruit is gebleken dat alle betrokken partners de ketenunit als een succes kwalificeren. De ketenunits hebben bijgedragen aan een betere samenwerking en aan een snellere en kwalitatief betere afdoening en advisering over jeugdstrafzaken. De datum van behandeling in de raadscommissie is nog niet bekend.

Zorg
De aangepaste Bijzondere Subsidieverordening voor Opvang en Begeleiding van Kwetsbare Burgers en de daarbij behorende Nadere Regels zijn door het college vastgesteld. Deze subsidieverordening heeft betrekking op de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, ambulante verslavingszorg, de bestrijding van huiselijk geweld en de openbare geestelijke gezondheidszorg. Voor zes zogenaamde productgroepen (o.a.

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 7 van 10

wonen en preventie) zijn budgetplafonds vastgesteld. Zo is het budgetplafond voor wonen ruim 31 miljoen euro. De subsidieaanvragen voor 2008 kunnen vóór 1 september 2007 worden opgesteld en ingediend. Behandeling in de raadscommissie is op 5 september en in de gemeenteraad op 19 september.

Openbare Ruimte en Groen
Het college heeft ingestemd met het preadvies op de notitie van de raadsleden mevr. H.J.T. Willemse, mevr. U.P. Burke en M. Mulder (PvdA): `Netwerk van `postzegels': ontmoetingsplekken'. Het college ondersteunt de analyse dat kleinschalige ontmoetingsplekken in de stad, zoals postzegelparken, belangrijk zijn. Zo spelen ze een rol in het bevorderen van de sociale cohesie en de gezondheid, bijvoorbeeld omdat kinderen daar meer bewegen. De realisatie van deze plekken is echter een verantwoordelijkheid van de stadsdelen. De centrale stad draagt vanuit de zogenaamde Groengelden ongeveer 370.000 bij aan de realisatie van enkele postzegelparken. Behandeling in de raadscommissie is op 5 september en in de gemeenteraad op 19 september.

Ruimtelijke Ordening
Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om hogere grenswaarden dan gesteld in de Wet geluidhinder vast te stellen voor de Muiderlaan in verband met lawaai van het wegverkeer. Behandeling in de raadscommissie is op 5 september en in de gemeenteraad op 19 september.

Het college gaat overleg voeren met het stadsdeel Amsterdam-Noord over het plan om grootstedelijke bevoegdheden terug te leggen bij het stadsdeel. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de bevoegdheden rondom de financiële verantwoordelijkheid. Een aantal lopende procedures (over de Wet geluidhinder en over het aanvragen van een monument- en sloopvergunning) zal een overgangsregeling krijgen. Het gaat om de bestemmingsplannen Overhoeks, Vernieuwing Boven 't IJ en Buiksloterham. Wethouder Van Poelgeest wordt gemachtigd om het overleg te voeren.

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om hogere grenswaarden dan gesteld in de Wet geluidhinder vast te stellen voor het bestemmingsplan Slotervaart. De hogere grenswaarden worden aangevraagd in verband met lawaai van het wegverkeer, voor nieuwe woningen en voor geluidsgevoelige maatschappelijke voorzieningen.

Het college heeft het concept Stedenbouwkundig Plan Dijksgracht vrijgegeven voor inspraak. Ook wordt de eerste ronde gehouden voor de selectie van een ontwikkelende partij en een gebruiker van de toekomstige publieksfunctie. In het plan staat dat op de kop van de Dijksgracht een publieke functie aan het water moet komen. Deze functie zou geen autoaantrekkende werking moeten hebben en een brede doelgroep moeten bedienen. Aan de Dijksgracht West zouden (nieuwe) bomen langs de kade moeten komen. Naast woonboten moet ook de mogelijkheid voor ligging van enkele bedrijfsboten worden opengehouden. Het college heeft ermee ingestemd dat nieuw toe te voegen woonbootplekken worden gereserveerd voor de vervanging van plekken aan de Zuidelijke IJoever en in het stadsdeel Centrum en voor nieuwe aanlegovereenkomsten. Het college heeft kennisgenomen van de financiële paragraaf en van het feit dat dit plan alleen mogelijk is als het vigerende bestemmingsplan Oostelijke Handelskade op enkele punten wordt aangepast. Dit plan wordt ter kennisneming naar de Raadscommissie voor Ruimtelijke Ordening en Waterbeheer gestuurd voor de vergadering op 5 september en naar de Raadscommissie voor Verkeer en Volkshuisvesting voor de vergadering op 12 september.

Grondzaken
Het college heeft vastgesteld dat de afsluiting van de grondexploitaties van een aantal plannen uiterlijk op 31 december 2008 gerealiseerd moet zijn. Dit besluit vloeit voort uit de

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 8 van 10

`Aanvulling op de procedure afsluiting grondexploitaties' die in 2005 door het college is vastgesteld. Hierin staat dat als de planbeheerder (een stadsdeel of het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam) de afsluitdatum van 31 december 2008 niet haalt, een financiële sanctie ten laste van de planbeheerder kan worden getroffen, tenzij de oorzaak van vertraging buiten de invloedssfeer van de planbeheerder ligt. Bij planafsluiting is er verrekening van de financiële resultaten van de grondexploitaties met de ruimtelijke fondsen; de begroting van de fondsen is onder meer op deze verrekeningen gebaseerd. Door het via dit besluit vastleggen van een bindende afspraak met de planbeheerders tot afsluiting in 2008 kan de betrouwbaarheid van de begroting 2008 van de fondsen beter worden gewaarborgd.

Verkeer, Vervoer en Infrastructuur
Het college is akkoord gegaan met het Instellingsbesluit voor de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV). Door dit besluit wordt het takenpakket van de dienst aangepast aan wettelijke en beleidsmatige ontwikkelingen. Het college trekt de Verordening DIVV van februari 2003 in. De aanpassing van het takenpakket is onder andere het gevolg van het wegvallen van het opdrachtgeverschap van de exploitatie van het openbaar vervoer. Behandeling in de raadscommissie is op 12 september.

Het college kent een financiële vergoeding van 44,75 per maand toe aan de hoofdbewoners van woningen rond het bouwterrein aan de Vijzelgracht. Deze vergoeding wordt uitgekeerd gedurende de periode waarin de westzijde van het dak van het Station Vijzelgracht wordt gemaakt. Deze werkzaamheden duren naar verwachting ongeveer vijf maanden. Behandeling in de raadscommissie is op 12 september en in de gemeenteraad op 10 oktober

B-besluiten
(routinematig; geen stukken)

Juridische Zaken
· Bezwaarschrift, ingediend door D.W. Doddema, gericht tegen het besluit om wachtplaats voor schepen met gevaarlijke stoffen in de ADM Westhaven te creëren. · Bezwaarschriften van mr. J. van Broekhuijze, namens V. Lukovski Spiegis, H. van Broekhuijze, E. Marrewijk, J. Geertsema, E. van de Berg, A.J. Dijk en Ph.P. Uithol, over wachtplaats voor schepen met gevaarlijke stoffen. · Bezwaarschriften van de Vereniging Groen en Blaauw, M. van Dongen, N. Wiemeijer en W.J. Tenge over vergunning voor het kappen van 55 bomen. · Bezwaarschrift van een ambtenaar bij het Afval Energie Bedrijf tegen toekenning RAP-status per 7 februari 2007.
· Bezwaarschriften van twee ambtenaren bij de Dienst Persoonsgegevens tegen de plaatsing in de functie van Adviseur C en de daarbij behorende functietypering en - waardering.
· Bezwaarschriften van vier ambtenaren bij de Dienst Persoonsgegevens tegen de plaatsing in de functie van Medewerker informatiebeheer C en de daarbij behorende functietypering en -waardering.
· Bezwaarschriften van twee ambtenaren bij de Dienst Persoonsgegevens tegen de plaatsing in de functie van Adviseur B en de daarbij behorende functietypering en - waardering.
· Bezwaarschriften van twee ambtenaren bij de Dienst Persoonsgegevens tegen de plaatsing in de functie van Adviseur A en de daarbij behorende functietypering en - waardering.
· Bezwaarschrift van een ambtenaar bij de Dienst Persoonsgegevens tegen de oplegging van een disciplinaire straf in de vorm van een schriftelijke berisping.

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 9 van 10

· Bezwaarschrift van A. Selie jr., namens bouwbedrijf Selie B.V., en A. Selie, namens Selie beheer B.V., gevestigd in Amsterdam respectievelijk Zaandam over verlening bouwvergunning aan M. van Roon voor het aanbrengen van een raam.

Werk en Inkomen
· Wijziging statuten Stichting Pantar Amsterdam.

Diversiteit
· Inwerkingtreding Bijzondere Subsidieverordening Integratie en Participatie (SIP). · Besluit over een eenmalige subsidie aan Schorerstichting voor een publieksevenement.

Zorg
· Besluitvorming over subsidiëring van instellingen voor zwerfjongeren in 2007, te weten Bureau Jeugdzorg Amsterdam, Stichting Spirit, HVO-Querido en Stichting Streetcornerwork.
· Bestedingsvoorstel voor projectsubsidies maatschappelijke opvang en huiselijk geweld 2007.

Personeel en Organisatie
· Wijziging bedragen in de gemeentelijke rechtspositieregeling in verband met de verhoging van het wettelijk minimumloon m.i.v. 1 juli 2007. · Wijziging verrekeningsartikel en suppletieverordening ARA. · Wijziging arbeidsongeschiktheidsartikelen Ambtenarenreglement Amsterdam. · Wijziging Verordening Bovenwettelijke werkloosheidsuitkering (art. 1146 ARA).

Ruimtelijke Ordening
· Mandaatbesluit DMB.
· Positieve advisering aan Gedeputeerde Staten over het bestemmingsplan De Baarsjes 2006 van het stadsdeel De Baarsjes.
· Ontheffingsverzoek voor hogere grenswaarden wegverkeerslawaai voor de bouw van de Kameleontoren in het Winkelcentrum Nieuw Kraaiennest aan de Karspeldreef (stadsdeel Zuidoost).

Grondzaken
· Afkoopsommen corporaties juli 2007.

Kunst en Cultuur
· Incidentele huursubsidie Foam Fotografiemuseum Amsterdam. · Waarderingssubsidie Grachtenfestival 2007.

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingsloket.

Raad en raadscommissies

Voor de actuele agenda's, inclusief de vergaderstukken, zie www.gemeenteraad.amsterdam.nl

De bovenstaande gegevens waren bekend op de dag voor de verschijningsdatum van deze publicatie. Informatie over de definitieve agenda's van de vergaderingen van de

4 juli 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 27 Bestuursdienst
Pagina 10 van 10

gemeenteraad en de raadscommissies kunt u enkele dagen tevoren krijgen in het Voorlichtingsloket van de gemeente Amsterdam. Daar liggen ook de bij de vergaderingen behorende stukken ter inzage.

Adres Voorlichtingsloket:
Stadhuis, Amstel 1, 1011 PN AMSTERDAM
Telefoon 14 020

---- --